Kina: Svjetlosni spektakl uoči rođendana

Mnogi kineski gradovi osvijetlili su svoje poznate građevine uoči 70. obljetnice osnivanja Narodne Republike Kine 1. listopada. U glavnom gradu Pekingu mnoge su znamenitosti, uključujući Nacionalni stadion i Kineski zid, ukrašene prigodnom rasvjetom.

U utorak će se u središtu Pekinga održati veliki vojni mimohod na kojemu će biti i kineski predsjednik Xi Jinping. Kineska vlada poduzela je zbog toga posebne mjere i ispraznila dijelove užeg centra grada kako bi se nesmetano mogle odvijati probe. Ujedno su i ojačane mjere sigurnosti kako ništa ne bi zasjenilo veliki događaj koji treba pokazati kinesku veličinu i moć. 

Vrhunac proslave bit će vojni mimohod koji će prolaziti središnjim dijelom kineske prijestolnice. Ove je godine obilježavanje Dana neovisnosti posebno osjetljivo jer je 1. listopada praznik i u Hong Kongu, u kojemu se posljednja tri mjeseca odvijaju masovni prodemokratski prosvjedi, a očekuju se i u utorak.   

Kineski komunistički čelnik Mao Zedong proglasio je 1. listopada 1949. osnivanje Narodne Republike Kine s galerije Vrata nebeskog mira na središnjem pekinškom trgu Tiananmenu. Tome je prethodilo okončanje krvavog građanskog rata s nacionalistima vođenim Čang Kaj-šekom, u kojem su živote izgubili milijuni ljudi. Čang je zajedno s ostacima svoje vlade u prosincu te godine pobjegao na Tajvan.

Mao je krenuo podizati zemlju oslanjajući se na pomoć Sovjetskog Saveza, s obzirom na to da je zemlja ostala u potpunoj izolaciji zapadnih zemalja i SAD-a koji je zadržao vezu s Čang Kaj-šekom priznajući njegovu vladu kao legalnu. Sa značajnim reformama koje su zaživjele krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, zemlja je počela izlaziti iz izolacije te je do danas izrasla u drugo najjače svjetsko gospodarstvo.