Trumpovi suradnici optužuju Bidena u "ukrajinskoj aferi"

Donald Trump je nedužan, a Joe Biden je kriv za zloporabu vlasti: to je ukratko poruka koju su u nedjelju uporno opetovali bliski suradnici američkog predsjednika kojemu prijeti postupak opoziva u Kongresu, pokušavajući preokrenuti uloge i optužiti njegova demokratskog protivnika.

- Ovdje je predsjednik zviždač, ocijenio je za ABC News Stephen Miller, Trumpov savjetnik.

- Kao i svaki Amerikanac, imam pravo sučeliti se s onim koji me optužuje" - sa zviždačem - kao i sa svakom osobom koja mu je dala informacije, objavio je predsjednik u nedjelju navečer na Twitteru.

- ŠPIJUNIRA li ta osoba predsjednika Sjedinjenih Država? To će imati teške posljedice!, zaprijetio je.

Otkad je američki obavještajni agent obavijestio svoje nadređene da je republikanski predsjednik "tražio upletanje" Ukrajine pozivajući kolegu Volodimira Zelenskog da istražuje o Joeu Bidenu, njegovu glavnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020., demokrati i republikanci se prepiru u vezi s pouzdanosti zviždača i međusobno se optužuju za korupciju.

Kongres traži uvid u telefonske razgovore Trumpa i Putina

Američki Kongres traži uvid u telefonske razgovore predsjednika Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim čelnicima, rekao je u nedjelju predsjednik Odbora za obavještajna pitanja, izražavajući zabrinutost da je američki predsjednik ugrozio nacionalnu sigurnost. 

- Najvažnije je zaštititi nacionalnu sigurnost SAD-a i provjeriti je li predsjednik u razgovorima s drugim svjetskim čelnicima, osobito s Putinom, ugrozio našu sigurnost kako bi osobno profitirao u svojoj kampanji, rekao je za NBC demokrat Adam Schiff

Demokrati su prošli tjedan pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkoj obavještajnoj zajednici da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi.