Rusi upola manje piju i žive dvadeset godina duže

Potrošnja alkohola u Rusiji, zemlji čiji su stanovnici poznati kao veliki ljubitelj votke, u razdoblju od 2003. do 2016. smanjila se za 43 posto, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Ruska Federacija već dugo se smatra jednom od zemalja u kojima ljudi piju više nego igdje na svijetu", kaže se u izvješću uz napomenu da je alkohol značajno pridonio porastu broja umrlih devedesetih godina prošlog stoljeća i demografskoj krizi koja je uslijedila nakon pada Sovjetskog Saveza. "No posljednjih su godina ti trendovi obrnuti", kaže WHO.

Autori izvješća kažu da je smanjenje konzumiranja alkohola pridonijelo povećanju očekivanog trajanja životnog vijeka koji je u 2018. godini dosegnuo rekordnu razinu - 78 godina za žene i 68 godina za muškarce. Početkom devedesetih životni vijek muškaraca iznosio je svega 57 godina.

Prodaja alkohola "ekspodirala" nakon pada SSSR-a

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov pokušao je smanjiti potrošnju alkohola pokretanjem kampanje protiv alkoholizma. Djelomično je to pokušao realizirati zabranom prodaje alkoholnih pića sredinom osamdesetih, no nakon pada SSSR-a 1991., konzumacija alkohola je 'eksplodirala', nastavivši rasti sve do početka dvijetisućitih.

U razdoblju vladavine Vladimira Putina Rusija je postupno uvela ograničenja, poput zabrane prodaje alkoholnih pića s najviše promila u trgovinama nakon 23:00 sata. I minimalna maloprodajna cijena alkohola drastično je porasla, dok je oglašavanje zabranjeno. Po ranijim izvještajima WHO-a, odrasle osobe u Rusiji sada prosječno konzumiraju manje alkohola nego odrasle osobe u Francuskoj i Njemačkoj.

Zabrana pušenja, uskoro i na balkonima
Rusija je pokrenula i masovnu kampanju protiv pušenja, zabranivši ga na brojnim javnim mjestima, uključujući i mnoge parkove. Bit će zabranjeno čak i pušenje na balkonu vlastitog stana. Između 2009. i 2016. potrošnja duhana se smanjila za više od 20 posto, a prema najnovijem Globalnom istraživanju o broju pušača među odraslim osobama, danas u Rusiji puši oko 30 posto stanovnika.