Predsjednica objavila kandidaturu uz slogan "Zato što vjerujem u Hrvatsku"

Točno u podne u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeno je objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat. "Zato što vjerujem u Hrvatsku" - slogan je njezine kampanje.





- Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dragi prijatelji, danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske! Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice zajedno s vama odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje moja je snaga. Hrvatska može i treba suvereno napredovati prema najsuvremenijim europskim državama. Država koja može dati još veći doprinos rješavanju europskih i svjetskih problema. Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka. (...) Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat, poručila je, među ostalim Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je kazala da kandidaturu objavljuje u želji za nastavkom puta zajedništva i bolje Hrvatske. Zahvalila je vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem i svakom članu i članici te stranke jer "bez njihova neumornog rada ne bi ni bila predsjednica". Istaknula je kako od HDZ-a ima snažnu potporu i za idući mandat. Namjerava i dalje "odlučno voditi Hrvatsku u smjeru odgovorne vanjske politike". Bit će, dodaje, "jamac nacionalne suverenosti i identiteta našeg načina života".

- Graditi društvo u kojemu će svaki čovjek moći ostvariti sve svoje potencijale i živjeti dostojanstveno. Hrvatska po mjeri čovjeka, to je moj cilj. To je moja dužnost. To je dužnost sviju nas, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. Zato sam spremna s vama graditi optimističnu, samouvjerenu, uključivu i ponosnu Hrvatsku, Hrvatsku koja vjeruje u sebe, dodala je predsjednica prije nego što se osvrnula na svoj prethodni rad.

- Očuvanje hrvatske obitelji, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta samo su neke od zadaća koje su pred nama. Ono što su branitelji srcem, životima i oružjem branili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi, kazala je među ostalim, a Hrvatima u BiH obećala je da ostaju njezina posebna briga. "Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović najavljujući da će posebno inzistirati na uključenju dijaspore u život u Hrvatskoj.



- Manolić: Kolinda Grabar-Kitarović ne može pobijediti jer je izbacila Tita

Kandidaturu predsjednice komentirao je premijer Andrej Plenković uoči sastanka užeg kabineta Vlade. Rekao je da će predsjednica pobijediti, te da će svi u HDZ-u sudjelovati u njezinoj kampanji.





Ministar Tomislav Ćorić kazao je da podržava predsjednicu i vjeruje da će imati priliku i biti na nekom od njezinih skupova. Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako ne sudjeluje u izradi programa, ali da se uvijek zauzima, u bilo kojoj kampanji, makar bila i predsjednička - za konstruktivan dijalog o bilo kojoj temi.





- U situaciji kad imamo toliko afera i društvo nema temeljne vrijednosti - građani očekuju da se predsjednik postavi i kaže: 'To tako ne ide'. U ovom trenutku to predsjednica ne može jer ide u direktnu podršku onih koji su do toga doveli, HDZ-a, izjavio je Gordan Maras (SDP). U SDP-u ističu i da se nijedna od najava predsjednice nije ostvarila.





I Most smatra da je potrebna promjena na Pantovčaku - ali njihova promjena zove se Miroslav Škoro.




Voditelj Izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić rekao je da njezina kandidatura za novi mandat predsjednice države nije objavljena prekasno, nego točno na vrijeme. Istaknuo je da će prvi izborni krug najvjerojatnije biti 22. prosinca.