Trump otvoreno rekao da želi da Ukrajina i Kina istraže Bidene

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da želi da Ukrajina i Kina istraže političkog suparnika demokrata Joea Bidena i njegova sina, otvoreno zatraživši ono zbog čega su demokrati u Kongresu pokrenuli istragu radi njegova opoziva.

Trumpovi prijašnji pokušaji da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokrene istragu o Bidenu i njegovu sinu Hunteru zabilježeni su u zapisniku telefonskog poziva od 25. srpnja koji je objavila Bijela kuća, kao i u prijavi zviždača u kojoj se tvrdi da je Trump htio stvoriti pritisak na ukrajinskog čelnika uskraćivanjem američke financijske pomoći.

- Preporučujem im da započnu istragu o Bidenima, odgovorio je Trump na pitanje o tome što želi od Zelenskog. Dodao je i kako vjeruje da istragu o obitelji vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine treba otvoriti i Kina zbog poslovanja Huntera Bidena u toj azijskoj državi, no nije otkrio na što konkretno misli.

- Usput, i Kina bi trebala pokrenuti istragu o Bidenima. Jer ono što se dogodilo ondje jednako je loše kao u Ukrajini, kazao je američki predsjednik prije puta na Floridu.

Prvi svjedok u slučaju "Ukrajina"

Bivši američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker postao prvi svjedok koji je svjedočio pred Kongresom u istrazi radi Trumpova opoziva, piše BBC.

Volker je spomenut u žalbi anonimnog zviždača, a u Kongresu će svjedočiti pred odborima Zastupničkog doma za nadzor, obavještajna i inozemna pitanja. Ostavku je dao u petak, nakon objave žalbe u kojoj se opisuje da je pokušao "umanjiti štetu" od Trumpova zahtjeva Zelenskom.

Američki predsjednik od ukrajinskog je kolege tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je, u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik u vladi Baracka Obame, radio u upravi ukrajinske energetske kompanije.

Demokrati su zbog toga optužili Trumpa da stvara pritisak na Ukrajinu, ranjivog američkog saveznika, radi vlastite političke koristi.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, zbog toga je prošli tjedan najavila službenu istragu.

Trump je u srijedu rekao da je djelovao primjereno, a Bidena i njegova sina nazvao "hladnokrvnima i nečasnima". Predsjednik ih je ponovno optužio za nezakonitosti, ali nije iznio dokaze.