Sportske igre starih

Upravo je završio petnaesti festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi. Sudjelovalo je 400 umirovljenika s područja Primorsko-goranske županije.

Poput pravih sportskih igara, većina umirovljenika nije se zadovoljila samo sudjelovanjem, već su htjeli i pobijediti. Aktivnosti primjerene dobi - od boćanja do streljaštva, pikada i kartanja.

- Prvenstveno očekujemo druženje. Mi se već svi pomalo poznajemo, a ovdje na sportskim terenima što će se dogoditi, bude se dogodilo, a ako nešto osvojimo, još lijepše - kaže Vilim Klobučar, predsjednik Udruge umirovljenika Brod Moravice.

Iako im je zabava danas na prvome mjestu, sjetili su se i svojih vršnjaka. Njih više od četiristo tisuća živi ispod granice dostojanstva - s mirovinom nižom od 2 tisuće kuna.

- Umirovljenici jedino se zabavljaju igrama. A vlada ima svoje igre gdje pomalo zapostavlja te umirovljenike. Sve teže dolaze na ovakve prigodbe jer udruge dobivaju malo od općina i gradova, toliko malo para da nemaju ni za autobus - smatra Josip Matković, predsjednik Matice umirovljenika PGŽ.

Primorsko-goranska županija izdvaja 300 tisuća kuna što uključuje i organizaciju umirovljeničkih druženja. A uz sport i rekreaciju, djelatnici Crvenoga križa grada Krka mjerili su im razinu šećera i tlak.