Dubrovnik impozantniji od Kraljevog grudobrana

Serija Igra prijestolja došla je do kraja, ali interes turista za lokacije na kojima se u Hrvatskoj snimala nikad nije bio izraženiji. Najpoznatiji po tome je Dubrovnik, odnosno Kraljev grudobran.

Kraljev grudobran impozantan je grad u kraljevini Westeros, no Dubrovnik, koji ga je utjelovio u planetarno popularnoj seriji Igra prijestolja, kod posjetitelja izaziva još veće oduševljenje, kad shvate da nije riječ o specijalnim efektima, nego stvarnom mjestu bogate povijesti.

- Dubrovnik nas je isprva privukao kao Kraljev grudobran, saznali smo za grad preko serije. U međuvremenu su nam ga preporučili i prijatelji i rodbina, pa smo jednostavno morali ovamo doći - kaže Amerikanac Kourosh.

Neke od suvenirnica posjetiteljima nude cjelokupan doživljaj.

- Mogu kupiti karticu za ulazak u igraonicu, dakle, na tu karticu dobijaju majicu. Također imaju različite igrice, mogu probati razne kostime i slikati se na prijestolju - objašnjava Isidora Čukvas, prodavačica u suvenirnici.

Obožavateljica serije, Amerikanka Elise, barem je na nekoliko trenutaka postala kraljica Daenerys.

- Bilo mi je zanimljivo promisliti kako su se stvari u gradu sigurno promijenile nakon serije. Primjetila sam dosta turista glumi poznate scene, primjerice hod srama kraljice Cercei (Sersei) niz stepenice tu u gradu. Okupe se i viču: Sram! Sram! I mi smo obožavatelji, ali to je sigurno čudan prizor svima koji nisu gledali seriju - kaže.

U međuvremenu, Dubrovnik i dalje privlači producente poznatih serija i filmova. Nakon Igre prijestolja, Star Warsa i Robina Hooda, u tijeku je potraga za statistima za seriju Carnival Row.