Rujan postavio još jedan globalni temperaturni rekord

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije 1981. počeli nadzirati kretanje temperature. Riječ je o novom u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda.

Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service - C3S) izvijestio je u petak da je za protekli rujan zabilježio 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego što je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

U gotovo cijeloj Europi temperature su u rujnu bile više od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe nego što je uobičajeno, objavio je C3S.

Regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su: središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika. Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Copernicus, program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom, prije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se provode promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi te u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene.