Direktor Bourbona: Potraga se nastavlja i neće završiti na neki određeni dan

Direktor francuske brodarske kompanije pokušao je u ponedjeljak dati nadu obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića rekavši da potraga za posadom potonulog broda Bourbon Rhodea neće završiti određenim danom jer će specijalizirani brod i trgovačka plovila nastaviti motriti područje.

Francuski krizni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je potraga obustavljena, na što je obitelj Dine Miškića pozvala hrvatske vlasti da pomognu da se potraga nastavi, a na internetu se prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.

Direktor tvrtke Bourbon Gael Bodenes izjavio je u ponedjeljak da se potraga nastavlja, unatoč tome što je prema riječima direktora CROSS-a "nakon jedanaest dana potrage mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa i opremljenih, bitno smanjena".

- Zatražili smo da potragu nastavlja Alp Striker, 90-metarski brod koji može operirati na vrlo velikim udaljenostima, a područje će motriti i svi trgovački brodovi koji ondje budu plovili, rekao je Bodenes Hini.

- Potraga se nastavlja i neće završiti na neki određeni dan, istaknuo je Bodenes u intervjuu Hrvatskoj novinskoj agenciji.

Zatražena pomoć SAD-a

Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem, koji je nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode u Atlantiku, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

- Čim budemo znali više, javit ćemo, odgovorio je ministar na pitanje ima li odgovora s američke strane na hrvatsku molbu.  

- Teško je s ovog stajališta znati o bilo čemu, sve je to daleko od nas, ali da nam je svima stalo, to je sigurno. To nam je obveza i dužnost, poručio je ministar i istaknuo kako su hrvatske vlasti "bile uključene 24 sata" u potrazi za nestalim pomorcem.Brodarska kompanija Bourbon objavila je da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. Gordan Grlić Radman u nedjelju je rekao da zajedno s obitelji i prijateljima Dine Miškića vjeruje da je on još živ, naglasivši da nisu sve mogućnosti iscrpljene. 

U ponedjeljak je, pak, podsjetio da je Zagreb uputio apel i francuskim vlastima, svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima koji prolaze područjem nestanka.

- Ne pamti se u dvadeset godina tako jedna opsežna akcija. Pregledano je 110 tisuća kvadratnih kilometara terena, što je više od dva teritorija Hrvatske, kazao je ministar na konferenciji nakon susreta s albanskim kolegom. 

Brod Bourbon Rhode na kojem je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. 

Na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. 

- Od utorka, 1. listopada nije pronađeno ni jedno tijelo. Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa čak i dobro opremljenih je znatno smanjena, naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse. 

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) u subotu je u dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića pozvao na aktivni nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. 

U sindikatu se nadaju da su se preživjeli ukrcali na splavi za spašavanje na kojima se može dugo preživjeti. 

- S obzirom na to da splavi nisu pronađene, imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Iz tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi, rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Istaknuo je kako su splavi nepotopive i opskrbljene dovoljnom količinom vode i suhe hrane te se na njima, ovisno o broju ljudi, može preživjeti do mjesec dana.

- Problem je što se tom splavi ne može upravljati te je upravo stoga struje, vjetrovi i valovi nose, rekao je.

Melvan je istaknuo da ako je brod bio u zaista toliko lošem stanju kako se prikazuje, potrebna je ozbiljna kriminalistička obrada.

- Ako je tako, u vrhu ove tvrtke ne sjede pomorci nego kriminalci, rekao je.

Izjavio je da je pretražena površina veličine dvije Hrvatske. To je golem prostor, ali su vremenski uvjeti bili ekstremni te su snaga vjetra i mora mogle odnijeti splav stotinama milja daleko.

Rekao je kako je potraga odrađena profesionalno i u njoj je sudjelovala flota francuske mornarice sa svojim zračnim snagama i svojim brodovljem.

- Njihova se akcija treba nastaviti, naglasio je.

Pismo s molbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage, uputila je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.