Vučić komentirao napise hrvatskih medija o izborima na Kosovu

Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Srbije Aleksandar Vučić ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu suradnju dviju zemalja kao "iznimno" dobru i istaknuli da Beograd i Ankara dijele iste ciljeve i interese u bilateralnim odnosima, nadilaženju problema iz prošlosti i uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu.

- Naša suradnja je na izuzetnoj razini i Turska će nastaviti pružati potporu stabilnosti Balkana i igrati konstruktivnu ulogu u pomoći zemljama regije da probleme ostave za sobom i surađuju, rekao je Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem.

Erdogan je u ponedjeljak započeo dvodnevni posjet Srbiji, a novinarima je rekao da potpisivanje devet sporazuma sa Srbijom iz oblasti sigurnosti, obrane, kulture, obrazovanja, industrije i tehnologije upozorava koliko su bili plodonosni razgovori predstavnika dviju država u Beogradu.

Obojica predsjednika upozorila su na znatan i stalan porast gospodarske suradnje dviju država, a Vučić je naveo da se od ranijih 800 milijuna eura 2018., stiglo do "nešto više od milijardu eura", a za osam mjeseci ove godine razmjena je povećana za 13 posto u odnosu na prošlu godine, te da je srbijanski izvoz od 2009. povećan za 7,8 puta, a samo na izvozu goveđeg mesa Srbija će umjesto, dosadašnjih 25 milijuna eura, zaraditi 35.

Erdogan je dodao kako je cilj da u kratkoročnom roku razmjena dosegne 1,8 milijarda eura, a dugoročno 4,5 milijarda eura te naveo podatak da su nova ulaganja turskih gospodarstvenika u Srbiji vrijedna oko 180 milijuna eura.

Vučić je, konstatirajući da su politički odnosi dvije zemlje "iznimno dobri", rekao da je "zalaganjem turskog predsjednika uspostavljeno veliko povjerenje" i najavio nekoliko zajedničkih infrasrukturnih projekata na području Sandžaka, većinski naseljenog Bošnjacima te posebno istaknuo početak gradnje autoceste koja će povezivati Beograd i Sarajevo.

Aleksandar Vučić odgovorio je i na pitanje novinara da prokomentira napise iz Jutarnjeg lista, gdje je među ostalim konstatirano "da Vučić jedini trlja ruke zbog rezultata izbora na Kosovu".

- Ja ruke obično držim ovako (spojeni prsti dvije ruke), rijetko ste me vidjeli da trljam ruke, izjavio je predsjednik Srbije tijekom konferencije za medije s turskim predsjednikom.