Odlazak američkih vojnika iz Sirije

Nove napetosti u Siriji. Nakon što su doznali da Turska uskoro kreće u veliku vojnu operaciju na sjeveru te zemlje protiv Kurda, Amerikanci su odlučili povući svoje snage.

Predsjednik Donald Trump izjavio je da je preskupo podupirati Kurde, inače američke saveznike u borbi protiv militanata takozvane Islamske države.

Još do prije dva dana u ovom dijelu zemlje bile su uobičajene zajedničke američko- kurdske patrole. No od jutros ih više nema, baš kao ni američkih vojnika. Doznavši da Turci kreću u obračun s Kurdima koje smatraju teroristima predsjedniku Trumpu preostalo je samo jedno.

- Vrijeme je da se povučemo iz ovog besmislenog vječnog rata, za nas on je uglavnom bio plemenski i vodio se bez razloga. Vrijeme je da se naši vojnici vrate kućama. Borit ćemo se samo onda kada je to za naše dobro i kada znamo da ćemo pobijediti, stoji u tweetu Donalda Trumpa.

Poručio je predsjednik Trump i Turskoj i Europi da SAD više nema obveza prema zarobljenicima takozvane Islamske države, da je to sada njihov problem. Baš kao što je i upozorio da ratni sukobi izazivaju probleme s izbjeglicama, koje Washington ne kani rješavati.

- Potkraj mjeseca otputovat ću na razgovor s predsjednikom Trumpom. Moramo sve to riješiti kao ljudi, oči u oči, moramo dogovoriti buduću suradnju u ovoj regiji, izjavio je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

A regija na rubu katastrofe. Najavljena turska vojna akcija u kojoj se žele obračunati s pripadnicima kurdskih milicija, koje smatraju prijetnjom sigurnosti Turske, izaziva zabrinutost diljem svijeta.

- Jednostrana i lakomislena odluka o vojnoj intervenciji u drugoj državi samo će izazvati novu eskalaciju sukoba u regiji punoj problema, objašnjava Ulrike Emmer, glasnogovornica njemačke vlade.

Na sjeveroistoku Sirije već sada gotovo je 3 milijuna izbjeglica. Novi sukob znači i novi prognanici.

- Jednostavno ne znamo što će se dogoditi. U kontaktu smo sa svim stranama,  strahujemo od nove humanitarne krize, kaže Panos Moumitzis, regionalni UN-ov koordinator za izbjeglice.

Za to vrijeme Kurdi na ulicama gradova. Očajni što su ih napustili donedavni partneri američki vojnici ali odlučni u obrani od kako ih oni zovu turskih okupatora.