Signali na Atlantiku, odmah poslana 3 broda

Francuska prefektura Martinique priopćila je kako je u noći s nedjelje na ponedjeljak uočena “moguća signalna raketa za nevolju” u blizini područja potrage za tegljačem Bourbon Rhode. Tri trgovačka broda i zrakoplov američke obalne straže odmah su poslani u potragu. Nakon peticije prijatelji i obitelj nestalog kapetana Dine Miškića - prikupljaju i novac za privatnu potragu.

- Otvoreno: Potraga se nastavlja, pregledavaju se satelitske snimke
- Direktor Bourbona: Potraga neće završiti na neki određeni dan

Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak brod Alp Striker izvijestio je krizni stožer CROSS Antila-Francuske Gijane da su dva promatrača na mostu vidjela tijekom dvadeset sekundi bijeli, a zatim crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao moguću nevolju, objašnjava prefektura, piše Le Parisien.

Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu i odu na područje do kojeg će stići (od utorka). Također je zatražio da "svaki brod na tom području bude budan". Naposlijetku, u utorak ujutro zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130 također će letjeti iznad tog područja.

"Mi smo Dinov krizni stožer"

- Mi smo Dinov krizni stožer, zapravo mala ekipa velikog srca i ne možemo odustat od svog čovika. Idemo po njega, pa taman u veliki ocean. Imamo snage, ne odustajemo, iščekujemo u svakom trenutku dobre vijesti. Pokrenuli smo državu i svijet i idemo do Dina, on nas čeka, objašnjava Maja Sulje, prijateljica obitelji Dine Miškića. Naime, nakon peticije prijatelji i obitelj nestalog kapetana Dine Miškića prikupljaju i novac za privatnu potragu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su poduzete sve diplomatske i političke akcije i apeli francuskoj i američkoj vlasti jer im je stalo do života i saznanja o kapetanu Miškiću. Ovo je najopsežnija potraga u zadnjih 20 g., a brod i zrakoplov upućeni su na mjesto s kojeg je noćas ispaljena signalna raketa, potvrdio je. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se potraga nastavlja te da nije uključena samo Francuska, nego i neke druge države. Traži se i preko satelita, dronova, rekla je.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića, koji nije pronađen. Uz Miškića na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.