UN možda neće moći platiti svoje djelatnike idućeg mjeseca

UN možda neće imati dovoljno sredstava za isplatu plaća svojim djelatnicima idućeg mjeseca, ako članice UN-a ne plate svoje dugove, upozorio je u glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na odboru za proračun Opće skupštine UN-a.

- Ovoga mjeseca bit ćemo u najdubljem deficitu desetljeća. Riskiramo studeni bez dovoljno novca za isplatu plaća. Naš rad i naše reforme su u opasnosti", rekao je. Guterres je dodao  kako UN ne bi mogao održati zasjedanje Opće skupštine prošloga mjeseca, da on od siječnja nije radio na smanjivanju rashoda.

Proračun za 2019. iznosi preko 3,3 milijarde dolara, a SAD, koji uplaćuje 22 posto proračunskih sredstava, duguje UN-u 381 milijuna dolara za prijašnje godine i 674 milijuna dolara za aktualni proračun. Iz budžeta UN-a pokrivaju se političke i humanitarne akcije, napori na razoružanju, ekonomska i socijalna pitanja te komunikacije.

Dužnosnik američke misije pri UN-a kazao je da će SAD "osigurati većinu sredstava koje duguje ovogodišnjem proračunu, ove jeseni, kao što je i prijašnjih godina". Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako Washington snosi nepravedan teret financiranja UN-a te je zatražio reformu te institucije.

Mirovne misije UN-a financiraju se iz drugog proračuna koji je iznosio 6,7 milijardi dolara za financijsku godinu do 30. lipnja 2019. i 6,51 milijardi dolara za financijsku godinu do 30. lipnja 2020. SAD je odgovoran za 28 posto proračuna mirovnih misija, ali je Washington poručio da će uplatiti sredstva za 25 posto proračuna. SAD duguje oko 2,4 milijarde dolara za mirovne misije UN-a.