Turska počela kopnenu ofenzivu u sjeveroistočnoj Siriji

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici u srijedu su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Ranije u srijedu turski borbeni zrakoplovi i topništvo tukli su mete kurdske Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) u prekograničnoj vojnoj operaciji nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz tog područja.

Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela u srijedu navečer u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija YPG-a na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima 8 civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Dvije žrtve izgubile su život u topničkoj paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je prije toga bio objavio podatak o 11 ubijenih.

Kako navodi SOHR, koji raspolaže širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i civilna područja, što je izazvalo veliku paniku.

Turska se nada da će stvoriti sigurnu zonu na sjeveru Sirije, što bi omogućilo povratak u ta područja barem dijela od oko 3 i pol milijuna sirijskih izbjeglica koji su sada na skrbi Turske. No borci Sirijskih demokratskih snaga, kurdski veterani u njihovim redovima, pitaju se sada zašto su se borili protiv islamista.

- Turske snage imaju namjeru uskoro prijeći sirijsku granicu. Kurdske snage mogu se ili predati ili će ih Ankara natjerati da prestanu ometati tursku borbu protiv džihadista Islamske države, objavio je na Twitteru pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Fahrettin Altun.

Zeleno svjetlo za vojnu operaciju dao je u nedjelju američki presjednik Donald Trump odlukom da se snage SAD-a povuku s tog područja. Kurdi poručuju kako su izdani, a UN strahuje od velikog rizika za civile i poziva sve strane da se suzdrže od mogućih vojnih akcija.

Donald Trump ipak je u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde iz Sirije. "Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce", napisao je u tvitu. "Financijski i oružjem pomoći ćemo Kurdima", dodao je.

Kurdi smatraju da su im Amerikanci povlačenjem "zabili nož u leđa", iako su im bili glavni saveznik u Siriji - gdje su pomogli poraziti islamističke teroriste. No Ankara Kurde smatra teroristima i poručuje im da se mogu ili predati ili će ih "natjerati da prestanu ometati" tursku borbu protiv džihadista tzv. Islamske države.

EU traži zaustavljenje turske ofenzive u Siriji

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je zaustavljanje turske ofenzive na sjeveru Sirije i upozorio da neće biti odobreno nikakvo europsko financiranje za "sigurnosnu zonu".

- Turska ima sigurnosnih problema na granici sa Sirijom, koje moramo razumjeti. Međutim pozivam Tursku i druge sudionike da suzdržano djeluju. Upad bi pogoršao patnje civila, koje su već neopisive, rekao je Juncker.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, južnoafrički veleposlanik Jerry Matthews Matjila, pozvao je Tursku da "poštedi civile" i djeluje "maksimalno suzdržano" u svojim vojnim operacijama u Siriji.

Francuska je oštro osudila tursku ofenzivu u srijedu i obratila se Vijeću sigurnosti, izjavila je državna tajnica za europske poslove Amelie de Montchalin.

- Francuska, Njemačka i Velika Britanija završavaju zajedničku deklaraciju koja će biti krajnje jasna u našoj snažnoj osudi onoga što se događa, rekla je pred povjerenstvom vanjskih poslova Opće skupštine. Obraćamo se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, dodala je.

NATO poziva Tursku na "suzdržanost" u operaciji u Siriji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku, članicu saveza, da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

- Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi - upozorio je u priopćenju koje je savez objavio pošto je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

- Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom - dodao je.