Dogovorena deportacija devetorice islamističkih terorista u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da će uskoro vlastima BiH biti izručeno devet bosanskohercegovačkih državljana koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima islamističkih terorističkih skupina i tamo su zarobljeni.

Mektić
je za regionalnu televiziju N1 kazao da su sve osobe, čija se deportacija očekuje, osumnjičene za terorizam te će zbog toga u BiH biti procesuirani.

- Realizacija tog projekta je u tijeku, radi se o osobama za kojima je BiH ranije raspisala tjeralice i odredila pritvor, kazao je Mektić.

Procesiranje kazenih djela povezanih s terorizmom u nadležnosti je Suda i Tužiteljstva BiH.

Portal "Žurnal" objavio je jučer da bi do petka trebali biti izručeni Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Svi oni zarobljeni su nakon poraza tvz. Islamske države i nalaze se u logorima pod kontrolom kurdskih i američkih snaga.

Deportacija zarobljenih islamističkih terorista u matične države dio je plana američke administracije kojega je BiH prihvatila provoditi u veljači ove godine. Do sada je temeljem tog sporazuma bosanskohercegovačkim vlastima iz Sirije izručen Ibro Ćufurović, kojemu se pred Sudom BiH sudi zbog terorizma.

Sigurnosne agencije u BiH imaju podatke kako je tijekom višegodišnjih sukoba u Siriji i Iraku poginulo barem 76 osoba podrijetlom iz BiH, koje su boravile na teritoriju pod nadzorom islamističkih terorista. Uz one koji su se aktivno borili za tzv. Islamsku državu poginulo je i pet žena te četvoro djece.