Treba biti strpljiv u iščekivanju rezultata potrage

Traje potraga za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalih šest pomoraca koji su nestali prije dva tjedna u potonuću broda na Atlantiku. Prema posljednjim informacijama, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi pretražuju to područje. U spašavanju sudjeluju četiri broda te američki i francuski zrakoplovi. Francuska je u pomoć poslala još jedan brod obalne straže.

Riječ je o golemom prostranstvu, pa treba biti strpljiv u iščekivanju rezultata potrage, kažu iskusni pomorci. "Dino je mlad, snalažljiv, pametan, iskusan pomorac - koliko god bio mlad. Splav je opremljena s hranom - suhim obrocima, pitkom vodom. Ako se to bude racionalno trošilo, onda se može preživjeti i više od mjesec dana", izjavio je Dragomir Mucić iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

No vremena je sve manje, javljaju iz prefekture Martinik, otoka 2000 kilometara udaljenog od mjesta nesreće. "Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla nastaviti potragu", najavio je za Jutarnji list Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefektura Martinique.

Državni vrh ponudio je i sufinaniciranje potrage, zajedno sa Ukrajinom, čiji državljani čine najveći dio posade. "Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova", potvrđeno nam je iz Vlade RH.

- Za sada Francuska ne smatra to potrebnim. Zatražili smo angažiranje njihovih vojnih zrakoplov. Oni još razmatraju tu mogućnost, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

Plenković: Angažman je maksimalan

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak komentirao je aktualnu situaciju u vezi s potragom za pomorcima.

- Tamo je trenutno šest brodova, a riječ je o području koje je više od dva puta veće od površine RH. U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne.

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima. Izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac objasnila je što se zatim dogodilo. 

- EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili objekt veličine 7 i pol metara malo sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah proslijedili nadležnim francuskim tijelima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspješnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim promatranjem područja, rekla je Markovčić Kostelac.  

Objasnila je da su se brodovi na lokaciju gdje je uočen predmet uputili rano popodne te kako očekuje da će tijekom noći dobiti nove informacije. Naglasila je da je od nesreće prošlo 12 dana i da trebamo biti realni, ali ne odustajati.

I dok traje potraga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i njegovih šest kolega, što se zapravo dogodilo i zašto je brod potonuo, i dalje se ne zna.