Crna statistika: Dvoje poginulih, a u Sisku sletio s mosta na prugu!

Nekoliko minuta iza ponoći na raskrižju Rimske ulice i mosta Gromova u Sisku, dogodila se prometna nesreća koju je izazvao 20-godišnji vozač osobnog automobila koji zbog prevelike brzine nije uspio savladati krivinu te je probio ogradu mosta i automobilom završio na željezničkoj pruzi.

U vozilu su još bili 20 i 22-godišnjaci koji su zadobili teške tjelesne ozlijede a alkotestiranjem vozača izmjereno mu je 1,41 promil. Prilikom pada na prugu vozilo je uz oštećenje ograde mosta oštetilo i električne kablove HŽ-a.

Prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala jedna osoba dogodila se  jutros oko 10 sati između Bekteža i Gradišta.

Prema prvim informacijama vozač osobnog vozila marke Škoda novogradiških registarskih oznaka izravno je udario u teretno vozilo – kamion nakon čega se odbio i udario u betonski most. Prema riječima očevidaca vozač je na mjestu ostao mrtav, javlja požega.eu.

Prema riječima jednog oćevidca uzrok nesreće su klizak kolnik i neprilagođena brzina.

Na mjesto nesreće izašli su vatrogasci javne vatrogasne postrojbe Požerško-slavonske županije DVD-a Bektež i Kutjevo te ekipa Hitne medicinske pomoći. Više detalja o uzroku prometne nesreće bit će poznato po dovršetku policijskog očevida.

U sudaru s kamionom riječkih registracija, u mjestu Rovišće smrtno je stradao 61-godišnji vozač mopeda bjelovarskih registracija, izvijestila je u četvrtak ujutro bjelovarsko-bilogorska Policijska uprava.

Prometna nesreća dogodila se u srijedu oko 22,55 sati.

Šezdeset jednogodišnju muškarac je upravljao mopedom (BJ) kroz Bjelovarsku ulicu u Rovišću, a dolaskom do nogometnog igrališta mopedom je prešao na lijevu stranu kolnika, gdje se sudario s kamionom (RI), koji je vukao prikolicu (SLO), a skupom vozila je upravljao 41-godišnji vozač.

Od zadobivenih ozljeda 61-godišnji vozač mopeda je poginuo na mjestu nesreće.

Očevidom prometne nesreće je rukovodila zamjenica Općinske državne odvjetnice u Bjelovaru, a danas će biti provedena obdukcija poginulog.

Ovo je peta poginula osoba u prometnim nesrećama ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Dva mjeseca od primjene novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Dva mjeseca dosljedne primjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama rezultiralo je s 1347 sankcioniranih počinitelja od čega je 40 posto uhićeno.

Kao što je i najavljeno, policija je s prvim danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama krenula s njihovom primjenom kako bi ispunila svrhu i krajnji cilj njihove izmjene, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, što je najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu.
 
U prva dva mjeseca primjene novog Zakona (1. kolovoza do 30. rujna) sankcionirano je 1.347 počinitelja koji su počinili 1.434 najteža prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Trenutno je maksimalna potvrđena novčana kazna u iznosu od 30.500 kuna.

Učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija možemo očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama.

Ipak, uvodno navedene brojke pokazuju da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu.

Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti.
 
Kao i dosad, one će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu", ali i prekršaja vozača mopeda i motocikala:
 
- vožnje pod utjecajem alkohola,
- nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila,
- nekorištenja sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
- nepropisne uporabe mobitela,
- nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i drugih prekršaja koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnje bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr.,
- drugih teških prekršaja čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.