Židovi u Njemačkoj strahuju za sigurnost

Židovska zajednica traži od Njemačke bolju zaštitu i mobilizaciju protiv ekstremne desnice, dan nakon antisemitskog napada u Halleu koji je jučer vratio strah od neonacističkog terora u toj zemlji.

- U ovom trenutku trebamo djela, a ne više samo riječi kako bismo zaštitili sveta mjesta, rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder u priopćenju, nakon napada u kojem su poginule dvije osobe.

- Prije svega, trebamo stvoriti ujedinjenu frontu protiv neonacista i drugih ekstremističkih skupina. Činjenica da oni imaju sve veći utjecaj u Njemačkoj, 75 godina nakon holokausta, govori sama za sebe, dodao je.

- Pucnjava u njemačkom gradu Halleu, ubijene dvije osobe 

Na dan Jom Kipura, velike židovske svečanosti, jučer je 27-godišnji Nijemac kojeg mediji predstavljaju kao Stefana B., postavio eksplozivnu napravu ispred sinagoge i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac je ubijen poslije kod obližnje prodavaonice kebaba.

Osumnjičenik za napad snimao je pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, navodi mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.

Njemačka policija sinoć je objavila da je uhićen muškarac koji je ozlijeđen u razmjeni vatre sa snagama reda. Vlasti bi tijekom dana na konferenciji za novinare trebale objaviti pojedinosti o napadu i počinitelju. 

Merkel u Berlinu dala potporu židovskoj zajednici

Njemačka kancelarka Angela Merkel i svi njemački čelnici osudili su taj čin.

Predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster kazao je kako ne razumije da sinagoga u Halleu nije imala nikakvu policijsku zaštitu u trenutku najveće židovske proslave. 

Lani se broj antisemitskih napada u Njemačkoj povećao za 20% u odnosu na godinu prije.