ZFF: Program Moj prvi film ove godine 'in memoriam' redateljima

Moj prvi film", stalni popratni program Zagreb Film Festivala (ZFF), ove se godine održava s 'in memoriam' predznakom, u čast redateljima preminulima u protekle dvije godine, koji su imali važne uloge u svojim kinematografijama, ali i na svjetskoj razini. 

Kao svojevrsni oproštaj od njih selektor programa, filmski kritičar Nenad Polimac, odabrao je za ovogodišnje izdanje festivala, što će se održati od 7. do 17. studenog, filmove Agns Varde, Miloša Formana, Dušana Makajeva, Georgea A. Romera i Nicolasa Roega, najavljeno je sa ZFF-a.

Prikazat će se debitantski film Agns Varde "La Pointe Courte" (1955.) čija je pojava prethodila francuskom novom valu. Varda je sa samo 25 godina i bez prethodnog redateljskog iskustva, u tom filmu postavila sasvim novu estetiku, no bez obzira na inovativnost, doživio je potpuni komercijalni neuspjeh. Kasnije je ipak uočena njegova važnost i proglašen je prethodnikom francuskog novog vala. 

Film "Crni Petar" (1963.) Miloša Formana, ključno djelo čehoslovačkog novog vala, redateljev je prvijenac o generacijskoj otuđenosti, sniman u maniri cinéma véritéa. S kamerom koja zuji oko likova koje tumače neprofesionalni glumci, autor dočarava atmosferu običnog ljeta u malenom češkom gradu početkom 60-ih. U zraku sve jači osjećaj buntovništva u Istočnom bloku prikazan je likom mladića nevoljnog da bude puki informant režima. 

Dušan Makavejev je filmom "Čovek nije tica" označio početak jugoslavenskog 'crnog talasa', predočivši u tom radu temeljne osobine svog radikalnog autorskog pristupa sklonog naturalizmu i primatu biologije nad ideologijom, a čiji je vrhunac ostvaren u kultnim "Misterijima organizama". U glavnoj ženskoj ulozi prva je dama jugoslavenskog filma, nedavno preminula glumica Milena Dravić. 

Svojim prvijencem, "Noć živih mrtvaca" (1968.) George A. Romero etablirao je termin "kultnog filma te prometnuo zombije u nove filmske junake. Film je snimljen doslovno 'za šaku dolara', ali je zahvaljujući usmenoj predaji i ponoćnim projekcijama postao hit. Danas ima mjesto u povijesti filma kao prijelomni horor kojim je Romero praktički izumio žanr filmova o zombijima mesožderima, što je rezultiralo nebrojenim nastavcima i remakeovima.

Film "Performance" (1970.) redateljskog dvojca Donalda Cammella i Nicolasa Roega, s Mickom Jaggerom u glavnoj ulozi, po izlasku je naišao na toliku konsternaciju zbog brutalnog prikaza londonske narko-scene da ga je Warner Bros držao 'u bunkeru' skoro dvije godine. Na ZFF-u se prikazuje u povodu nedavne smrti Nicolasa Roega, jednog od najbeskompromisnijih filmaša britanske kinematografije.

Sedamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi.