Turska osvojila zacrtane ciljeve na sjeveroistoku Sirije

Turska je objavila da su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdske snage u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji.

- Naše herojske specijalne jedinice koje sudjeluju u operaciji 'Izvori mira' nastavljaju napredovati istočno od Eufrata, objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane.

- Zacrtane mete su osvojene, priopćilo je poslije ministarstvo.

CNN Turk objavio je videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze.

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su da su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom "najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja", te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju "katastrofu". Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže tisuće boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv tzv. Islamske države u Siriji.

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica. No svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji i da stvara rizik da pritvoreni pripadnici Islamske države iskoriste kaos kako bi pobjegli.

Raketni napadi

Novinar Reutersa prenosi kako je u graničnom turskom gradu Akcakale prošlo 30 vozila sa sirijskim pobunjenicima, saveznicima Ankare, naoružanih protuzračnim raketama. U njihovoj pratnji bilo je deset turskih oklopnih vozila. Ne zna se kamo je konvoj krenuo, no svjedok iz Akcakalea ranije je rekao kako je grad bio meta raketa ispaljenih s druge strane granice.

Turske snage jutros su granatirale područje oko Ral al Aina, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok.

Turska je vojska na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila 181 položaj kurdske paravojske, objavilo je ministarstvo obrane. SDF je na Twitteru napisao kako je pogođen jedan od zatvora s borcima Islamske države.

Direktor komunikacija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u članku objavljenom nekoliko sati prije početka ofenzive napisao je kako je Trump pristao preseliti vodstvo međunarodne kampanje protiv Islamske države u Tursku. Fahrettin Altun kazao je da je Turska ranije pomagala sirijskim pobunjenicima koji su u pritvoru držali militante te da je u interesu Ankare da "se očuva ono što je SAD postigao".

Turska kurdsku paravojsku smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima kurdskog PKK-a koji desetljećima vode bitku protiv vlasti u Turskoj
Turska vojska je ušla u Siriju na četiri točke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al Aina, prenose turski mediji. U zračnim napadima poginulo je najmanje pet civila i tri borca SDF-a, dok je ozlijeđeno još nekoliko desetaka civila, tvrdi SDF.

Tisuće ljudi pobjegle su s područja Ras al Aina prema provinciji Hasaka koja je u rukama SDF-a. Glasnogovornik tih snaga Mustafa Bali objavio je da su odbili kopneni napad turske vojske u Tel Abyadu.