Što Vukovarci misle o novom blagdanu

Vlada je predstavila novi kalendar blagdana i spomendana. 30. svibnja opet ćemo slaviti kao Dan državnosti, a 18. studenoga - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata - novi je blagdan. Izmjene će se primjenjivati od iduće godine.

Za mnoge Vukovarce 18. studeni nije samo dan sjećanja na stradanje grada. Gotovo da u Vukovaru nema kuće koja '91. nije zavijena u crno.

- Moj otac je poginuo u ratu. Ja to doživljavam na poseban način i nastojim da svake godine sudjelujem u koloni sjećanja, rekla je Nikolina Burčak

Ovim zakonom omogućit će se ljudima iz cijele Hrvatske da toga dana posjete Vukovar i odaju počast svima koji su pridonijeli stvaranju moderne Hrvatske kao i nevino stradalim civilima.

- U Vukovar toga dana ionako dolazi od 60 do 100 tisuća ljudi i ovo će im omogućiti da dolaze bez problema u vezi radnog odnosa, smatra Milan Paun

- I Židovi imaju sjećanje na svoj holokaust pa ne vidim razloga zašto i mi ne bi smjeli imati sjećanje na žrtve holokausta velikosrpske agresije, rekao je Tomislav Josić, Savjet za branitelje grada Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik ovaj potez Vlade vidi kao važan iskorak u očuvanju hrvatske povijesti i sjećanja na sve žrtve velikosrpske agresije. Upravo je zbog toga inicijativa i krenula iz Vukovara.

- U smislu očuvanja vrijednosti u Domovinskom ratu radi taj toliko željeni iskorak u smislu učvršćivanja tih vrijednosti, omasovljenja obilježavanja Vukovara kao središnje točke u stvaranju Republike Hrvatske, poručio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Sve će se to definirati i Zakonom o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, koji će u javnu raspravu nakon izmjene Zakona o blagdanima. Riječ je o zakonu koji je Vlada obećala još 2016. na sjednici u Vukovaru.