Hrvatska ponudila sufinaniciranje potrage za pomorcima

Na Atlantiku i dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i šestoricom članova njegove posade. Od sinoć, šest brodova pretražuje područje na kojemu je satelit snimio objekt nalik na splav na kojoj bi, svi se nadaju, mogli biti preživjeli pomorci.

Nakon što su sateliti jučer uočili objekt na pučini, a brodovi krenuli u potragu - nitko u Šibeniku više nije imao mira, cijeli grad željno iščekuje nove vijesti o potrazi. Nažalost, potraga za nestalim pomorcima i dalje ne daje rezultate.

- Oni nisu pronašli čamac odnosno splav za spašavanje pa će se potraga nastaviti, rekla nam je Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora. Čekaju se nove snimke satelita.

- Koje ćemo uputiti francuskim tijelima, a oni su zadržali u "stand by" plovila na tom području kako bi, ako iedntificiramo objekt na tom području, oni mogli reagirati, dodaje Markovčić Kostelac.
Treba biti strpljiv u iščekivanju rezultata potrage

Inače, pretražuju područje koje je, prema nekim procjenama, veće od Jadrana. No, osim tehnologije, ključan je i dovoljan broj promatrača.

- Tako da se pokriva svih 360 stupnjeva oko broda, pregleda i pregleda i moraju biti međusobno udaljeni tako da im se preklapaju vidja polja, objašnjava Dragomir Mucić, Sindikat pomoraca Hrvatske.

Nitko ne gubi nadu. Ukrajinski mediji danas prenose izjavu direktora kompanije Burbon.

- Naša tvrtka fokusirana je na provođenje operacija traganja i spašavanja, kao i na svu moguću podršku obiteljima članova posade, rekao je za agenciju Ukrinform Gael Bodenes, izvršni direktor tvrtke Bourbon Offshore.

No vremena je sve manje, javljaju iz prefekture Martinik, otoka 2000 kilometara udaljenog od mjesta nesreće.

- Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla nastaviti potragu, najavio je za Jutarnji list Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefektura Martinique.

Državni vrh ponudio je i sufinaniciranje potrage, zajedno sa Ukrajinom, čiji državljani čine najveći dio posade.

"Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova", potvrđeno nam je iz Vlade RH.

- Za sada Francuska ne smatra to potrebnim. Zatražili smo angažiranje njihovih vojnih zrakoplov. Oni još razmatraju tu mogućnost, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

Poduzimaju sve što je u njihovoj moći.
- Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Upravo će obitelj, vjeruju u Sindikatu pomoraca, našem kapetanu dati snagu da preživi na pučini Atlantika.

- Radi se o skučenom prostoru, valja se, teško je sve to izdržati ali može se. Dino će to izdržati zbog svog sina, zbog supruge, a i ostali članovi posade zbog svojih obitelji, objasnio je Dragomir Mucić. Jer Dino je, kaže, snalažljiv i iskusan pomorac.