Johnson i Varadkar vide put prema sporazumu o Brexitu

Britanski premijer Boris Johnson i irski premijer Leo Varadkar su potvrdili da vide "put prema mogućem sporazumu o Brexitu", doznaje se iz zajedničkog priopćenja objavljenog nakon razgovora dvojice šefova vlada.

-
Obojica i dalje vjeruju da je sporazum u svačijem interesu. Složili su se da će još razmisliti o razgovorima koje su vodili te da će dužnosnici nastaviti na njima intenzivno raditi, stoji u priopćenju.

U njemu također piše da su razgovori bili "podrobni i konstruktivni" te usredotočeni na rješavanje carinskog pitanja za irsku granicu u razdoblju nakon Brexita i na britanski prijedlog da se raspuštenoj skupštini Sjeverne Irske omogući pravo veta.

Irski premijer će o razgovoru s Johnsonom izvijestiti dužnosnike Europske unije.

Države članice EU-a će o napretku u razgovorima britanskog i irskog premijera svoju ocjenu dati u petak. Isti dan britanski ministar za Brexit Stephen Barclay sastaje se s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom.

Dvije strane gaje nadu da bi se sporazum o Brexitu mogao zaključiti sljedeći tjedan na summitu EU-a.

Johnson odbacuje mogućnost ikakve odgode i ustrajan je u namjeri da Ujedinjenu Kraljevinu izvede iz Unije 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega.