Creme de la creme: Murphy prodan za 20.000 eura

U francuskom Clermont-Ferrandu održan je jedan od najvećih svjetskih stočarskih sajmova. Francusko je stočarstvo vodeće u Europi, o čemu svjedoči i sajam na kojemu je pokazano čak 2000 vrhunskih primjeraka krava, bikova, ovaca i konja. Nakon ocjenjivanja i proglašenja šampionskih grla, njihove cijene dosežu vrtoglave visine.

"Creme de la creme", rekli bi Francuzi, za najbolje od najboljega izloženo na sajmu. Na svakom koraku vidi se da cijene svoje krave i bikove, a pogotovo kad postanu šampioni i tada postižu iznimnu cijenu.

Šampion Murphy prodan je za 20.000 eura. On je pravi rasni bik. Ima naglašene lijepe karakteristike - gore je ravan, a dolje zaobljen. Daje mnogo mesa. 

Narod kaže da bik vrijedi pola stada, a vrhunski, pasmine limuzin samo malo zaostaje za cijenom od Murphyja. Malibua može postići cijenu od 10 do 15 tisuća eura.

Gotovo i ne postoji pasmina goveda koja se uzgaja u Europi, a da nije izložena na sajmu u Clermont-Ferrandu.

O vrućim agrarnim temema sa stočarima je razgovarao i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Među gotovo 100.000 posjetitelja sajma jesu i naši stočari i stručnjaci, koje traže mogućnosti primjene viđenog.

Na sajmu i neizostavni i specijaliteti poput sira, kobasica i drugih delicija po kojima je, među ostalim, Francuska poznata u svijetu.