Sindikati pozivaju na obnovu dijaloga, Vlada im odgovorila

Predsjednici školskih sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec poslali su danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu ga pozivaju na obnovu dijaloga i sastanak na kojemu bi prezentirali svoje argumente vezane uz štrajk u školama. Uskoro je stigao i odgovor Vlade.

-  Štrajk se nastavlja u ponedjeljak - hoće li biti plaćen?
- Nastavak štrajka u ponedjeljak, HNS optimističan
- Plenković: Pravna osnova za štrajk prosvjetara je vrlo tanka 

Članovi tih sindikata, koji su u štrajku od 10. listopada, poručuju da žele ponovno uspostaviti dijalog u kojem će se krenuti prema rješavanju problema.
U pismu navode da je premijer s njima prekinuo dijalog nakon 17. rujna i nije im dao priliku da argumentiraju svoje zahtjeve. Tvrde i da u procesu mirenja, nakon najave štrajka, Vlade nije pokazala ozbiljnu namjeru rješavanja spora pa je mirenje završilo neuspješno.

Iako je premijer u četvrtak sa sjednice Vlade pozvao sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu, sindikati u nedjelju tvrde da premijer odbija razgovore.
Umjesto da razgovara sa sindikatima, on im svakodnevno preko medija šalje poruke. "To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje", poručuju u otvorenom pismu premijeru.

Uvjereni su da on nije ispravno upoznat s njihovim zahtjevima, da svoj stav temelji na percepciji. 

- Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti, već odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka, poručuju sindikati.

Uskoro je stigao i odgovor glasnogovornika Vlade. U njemu se kaže kako ona vodi odgovornu fiskalnu politiku i povećava plaće u skladu s mogućnostima te kako je otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata.

- No nitko u Vladi, a osobito ne premijer, nije krivo informiran, stoji, uz ostalo, u priopćenju vladina glasnogovornika. 

U osnovnim i srednjim školama sutra se nastavlja štrajk. Organiziran je prema cirkularnom modelu u pet kontinentalnih županija - Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Kao i prošlih dana, za vrijeme štrajka škole će za učenike biti otvorene.