Doživljaj, gastro ponuda, sport, adrenalin - dobitna kombinacija za posezonu

Skoro je polovica listopada, savršeno sunčano toplo vrijeme u praktički svim krajevima zemlje, idealni poticaj za prema svemu sudeći jako dobru turističku posezonu. Doživljaj, gastro ponuda, sport, adrenalin - ono su što mami goste u jesenskim mjesecima još više nego ljeti.  

U Zagrebu je danas održan 28. Zagrebački maraton, na kojem je sudjelovalo više od 6 tisuća sudionika, od toga 2 tisuće stranaca, iz 72 zemlje, sa 6 kontinenata. Malo je reći - dobra promidžba zdravoga života ali i Zagreba kao destinacije.

- Po prvi puta smo postići ovakve brojke, da toliki ljudi odluče doći u Zagreb i trčati I što je posebno dobro - jako puno Hrvata se odlučilo baviti zdravim životom i trčati. Napravili smo jedan jako veliki iskorak u odnosu na prošlu godinu. Posljednjih desetak godina rastemo 20-tak posto godišnje a ove godine i 50 posto, rekao je u Temi dana Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da nema razloga da Zagrebački maraton bude poput onih u New Yorku i Bostonu. Kako to postići? 

- Mi smo ove godine napravili jednu jako dobru priču oko Zagrebačkog maratona kroz cijelu godinu putem društvenih mreža, interneta, medija i na taj smo način uspjeli značajno povećati broj trkača. No uvijek može bolje i više. Dobra organizacija je vrlo važna jer trkači vole dobru priču, istaknuo je.

U Splitu su turiste danas mamili na jedan drugačiji način. Tuna tartar na avokadu, filet škarpine u škartocu i panna cotta od ružmarina i kruške se nudila na gastro natjecanju na Rivi.

- Enogastronomija je uvijek bila jedna važna okosnica turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije. Ali ne oslanjamo se samo na to - imamo i ponudu raznih sportskih manifestacija, radimo na razvoju cikloturizma, tematskih staza i arheološkog turizma, rekao je Joško Stela, direktor Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije. Istaknuo je da se posljednjih godina posezona produžila što zorno pokazuje i činjenica da se sezona letova produžila pa sada avioni lete od ožujka do studenoga.

U Istri trenutačno boravi oko 30 tisuća gostiju, a vikendima se brojka penje do 50 tisuća. Kada rujan završi, u Istri se sva događanja sele s obale u središnji dio Istre.

- Svaki vikend tamo imamo jako bogate manifestacije koje su tipične za Istru i to je jedan od motiva zbog kojih turisti dolaze u Istru, istaknuo je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske dodavši da oni u Istri već dugi niz godina rade na produženju sezone.

- Ono što je vrlo bitno - Istra je dobro posložena i organizirana turistička regija i jako dobro funkcionira komunikacija između privatnog i javnog sektora. Jasno, svake godine želimo više i bolje tako da u svakom projektu koji je već ove godine dobar mi gledamo kako ga iduće godine možemo unaprijediti i poboljšati, objasnio je.