Javnost šokirana odlukom suda o seksualnom zlostavljanju

Zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihova mjesta, policija je podignula kaznene prijave protiv sedam mladića iz mjesta u blizini Zadra. Silovanja su snimali mobitelom te je ucjenjivali kako bi iznudili nove odnose. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu, no pušteni su da se brane sa slobode, iako žive u istome mjestu kao i maloljetnica.

- Božinović: Nisam se dobro osjećao kada sam pročitao vijest iz Zadra


- Petorica su privedena u petak pod sumnjom da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković. Dvojica se, kaže, samo spominju u kaznenoj prijavi, niti su privedeni niti su ispitani. U subotu su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica. Sudac istrage Ivan Marković im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

- Naime, on je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema, i što se tiče utjecaja na svjedoke i utjecaja na žrtvu - tu je zaključio da ta opasnost postoji i tu opasnost je zamijenio s mjerama opreza. Mjere opreza se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, kaže Visković.

Žrtva još nije ispitana, čeka se prijedlog državnog odvjetnika, a Županijsko državno odvjetništvo će se žaliti na odluku suca istrage. Prema prijavi, silovanja su snimili mobitelom te su je snimkama ucjenjivali godinu dana kako bi od nje iznudili nove odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. 

Visković: Snimki nema u spisu, nepotrebno dizanje tenzija

Visković kaže kako su snimke navodno postojale, ali ih u spisu nema. Na upit o negativnoj reakciji javnosti zbog puštanja da se brane sa slobode, Visković odgovara kako je percepcija javnosti uglavnom vođena bombastičnim napisima u novinama. "Naslovi su jednostrani, novinari ih stavljaju zbog čitanosti, a ne zbog onog što se stvarno dogodilo. Na ovakav način se često nepotrebno dižu tenzije", rekao je Visković.

Lana Peto Kujundžić: Najbitnije je zaštititi djevojčicu

- Moram naglasiti da se u svakom kaznenom postupku istražni zatvor određuje kao krajnja mjera, naročito u postupku koji se vodi protiv mlađih punoljetnika. Uvijek kad je to moguće treba ga zamijeniti s nekom od mjera opreza. Sudac istrage je zasada odlučio tako, a ova je odluka podložna žalbama i Vijeće Županijskog suda donijet će odluku hoće li ona opstati ili ne, izjavio je u Temi dana glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić nije željela govoriti o konkretnom slučaju radi tajnosti postupka istrage, ali je kazala kako "žrtva koja ima 15 godina" znači da je to dijete - djevojčica koja je tek završila osmi razred osnovne škole. U ovoj fazi postupka najbitnije je pitanje "kako zaštititi djevojčicu da se osjeća sigurnom da može dati iskaz pred ovlaštenim tijelom koje će biti dovoljno stručno da taj iskaz na pravi način zabilježi ali i postavi prava pitanja". Također je bitno da "zajednica daje podršku žrtvi, a ne da je osudi prije nego što doznamo što se zapravo događalo", dodala je.  

- Posebno je osjetljivo to što se radi o maloj zajednici, pa postoji mogućnost da su neki iz postupka povezani s nekim dužnosnicima - bilo bi dobro da slučaj ide na neki drugi sud, kaže Peto Kujundžić. Dodaje kako bi bilo dobro da u Hrvatskoj postoji nekoliko sudova za mladež gdje bi sudili educirani suci koji bi znali kako voditi brzi postupak i s dostojanstvom se ponašati sa svim sudionicima u postupku.

Županijsko državno odvjetništvo najavilo žalbu

- U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (14. 10. 2019.) Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta. Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage, priopćili su iz ŽDO-a.

Ministarsvo pravosuđa: Na potezu ŽDO

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama. Ističu kako su "ustrajni u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiraju pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.

- Kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti, u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose. (...) Prema do sada dostupnim podacima, ŽDO u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada ŽDO ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku suda, što očekujemo da će i učiniti, stoji u priopćenju.

Božinović: Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

Reagirala je i platforma za reproduktivna prava, imaju četiri zahtjeva. Traže da se protiv suca Markovića pokrene stegovni postupak, da se postupak preseli na drugi županijski sud, da se poduzme sve za pravodobnu zaštitu žrtve, te da se hitno usvoje izmjene Kaznenog zakona sukladno prijedlogu ministarstva pravosuđa.
Predsjednica zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju

"Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu, jer se time žrtve dodatno zlostavljaju", komentirala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Zbog puštanja na slobodu, suca, ali i pravosuđe, za odgovornost proziva cijeli niz udruga koje se bave žrtvama nasilja. Poslana je, kažu, opasna poruka. "Jer ako ja mogu silovati, i onda sam faca i neću snositi odgovornost za to, netko će se pobrinuti drugi, onda to nije zločin nikakav, onda možemo to raditi. Dakle, nedopustivo, ali kažem, posljedica cijelog društvenog sklopa u kojem živimo, kaže liječnica i psihoterapeutkinja Polona Bencun Gumzej.

Mamula: Teško je vjerovati da žrtva neće biti izložena sustavnim pritiscima

-
Jedan od osnovnih razloga neprijavljivanja vezan je, osim uz strah od počinitelja, uz osjećaj srama i straha da žrtvi nitko neće povjerovati i da će biti sama optužena za preživljeno. Ovaj slučaj samo potvrđuje strahove žrtava.
Ovim putem pozivamo nadležne institucije i medije da posebno pažljivo postupaju u ovom slučaju. Iznimno je važno u ovakvim slučajevima stati uz žrtvu, podržati je, ne propitivati i ne tražiti njenu odgovornost za preživljeno višestruko nasilje, koje je uključivalo grupno silovanje, prijetnje, fizičko premlaćivanje i ucjene, poručuje dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

- Vrlo neugodno smo iznenađene informacijom da počinitelji nisu zadržani u istražnom zatvoru, s obzirom na činjenicu da su već prijetili, ucjenjivali i fizički zlostavljali žrtvu kako bi ju odvratili od prijave preživljenog seksualnog nasilja, kao i činjenicu da je žrtva malodobna. Također, s obzirom da su žrtva i počinitelji iz istog mjesta, teško je vjerovati da žrtva neće biti izložena sustavnim pritiscima svakodnevno, kaže Mamula. 

- Iznimno je važno da šira zajednica u kojoj se nalazi žrtva stane uz nju i osudi počinjeno nasilje. Sve su to ključni elementi za sprječavanje daljnje i/ili sekundarne viktimizacije žrtve koja je već preživjela čitav niz iznimno traumatizirajućih i teških kaznenih djela, navodi Mamula.

Forum žena SDP-a traži od ministra da ispita puštanje optuženih za silovanje

Forum žena SDP-a zatražio je od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da promptno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac zadarskog Županijskog suda pustio sedmoricu mladića optuženih za višestruko silovanje šesnaestogodišnjakinje da se brane sa slobode.

- U povodu vijesti o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivan Marković optuženike pustio da se brane sa slobode, stoji u otvorenom pismu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a ministru Bošnjakoviću.