Ratni kaos u Siriji sve teži i zamršeniji

Ratni kaos u Siriji postaje sve teži i zamršeniji. Turska ofenziva na Kurde u sukob je uvela sirijske snage, turski predsjednik i dalje prijeti, proziva Europsku uniju i pita: Zar podržavate teroriste? U isto vrijeme, SAD prijeti Erdoganu - ako se ne zaustavi invazija u Siriji, slomit ćemo tursku ekonomiju.

Sirijska vojska, snage lojalne vladi u Damasku jurišaju prema sjeveru. Žele zaustaviti prodor Turaka na njihovu zemlju. Od jučer sirijska je vojska saveznik kurdskih snaga. Od Teherana preko Bruxellesa, do Washingtona, svi su ljutiti na Tursku i njezina čelnika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Situacija u Siriji ubrzano se pogoršava. Krivac je Turska. Slijedit će oštre sankcije našeg Kongresa kako bismo nadomjestili ono što je učinila Trumpova administracija. Poslat ćemo poruku Turskoj. Slomit ćemo njihovu ekonomiju ako ne zaustave krvoproliće, kaže američki Senator Lindsey Graham (Republikanska stranka).

Tvrdi da su i republikanci i demokrati zgroženi onime što se događa u Siriji. "Nikada do sada nije bilo takve podrške od obiju stranaka u Kongresu. Svima nam je dosta Erdogana. Kupio je raketne sustave S-400 od Rusije i cijeli NATO odveo u rizik", dodaje.

A Erdogan za to vrijeme u azerbajdžanskom Bakuu sudjeluje na summitu turkoidnih nacija. Uzvraća svojim kritičarima, ali ne svima. Zasad ne odgovora na prozivanja iz Washinghtona.

- Zar Europska unija ne vidi što se ondje događa? Zar Arapska liga ne vidi? Oni koji su izbacivali službene sirijiske predstavnike iz Arapske lige sada ih pokušavaju vratiti. Zar nije većina europskih zemalja u NATO-u? Jest. Pa otkada to terorističke skupine dobivaju pomoć članica NATO-a?, pita. Kaže da neće ustuknuti i kako operacija ide do kraja.

Stručnjaci upozoravaju da Turska vojska jest nadmoćna. Njemački stručnjak za Bliski istok Michael Luedest slaže se da je situacija iznimno konfuzna, ali da SAD i Europa više nisu igrači u sirijskom sukobu.

- Sirijska vojska nema izgleda protiv Turske. Niti se Kurdi mogu suprotstaviti. Ali pitanje je što onda slijedi, ako Turska okupira 40 kilometara teritorija? Tada može biti uvučena u gerilski rat. A to je zasigurno velika opasnost, kaže Luedest.