Na listi HZZO-a revolucionarna genska terapija

Prvi put u povijesti na listi HZZO-a dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je prije 6 i pol godina preminula Nora Šitum.

To je najčešća zloćudna bolest u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se javlja u 30 do 40 slučajeva godišnje. Jedna doza lijeka stoji čak dva i pol milijuna kuna. 

Riječ je o novom lijeku koji je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvrstio na listu. Kao i još nekoliko novih lijekova. Riječ je, kažu iz HZZO-a, o skupim, inovativnim lijekovima koji su liječnicima olakšali posao u liječenju pacijenata.

- U ovom trenutku ono što mi možemo pružiti to je na svjetskom nivou i sve ono što se od terapije daje na ovoj plavoj točkici u svemiru, mi dajemo u Hrvatskoj. Do kad ćemo to moći? Ja se nadam da ćemo moći još dugo vremena, ali velim, golema količina novca se daje i sva inovativna terapija koja je dostupna u ovom trenutku, dostupna je i u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, dr. med. spec.- Nadoknađen je zaostatak koji smo imali u odnosu na zemlje Europske unije, pa smo sada došli do situacije da smo sada ne samo potpuno komparabilni s najrazvijenijim dijelom EU već, štoviše, neke terapijske opcije dolaze na listu lijekova HZZO-a čak i ranije nego u puno bogatijim zemljama od nas, rekao je Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a.- Teško je u ovako kratkom vremenu, kada je neurologija u pitanju, ispričati sve što se dogodilo, a sve se dogodilo u posljednje tri godine. I dostupnost lijekova i njihova prisutnost, naša mogućnost da ih bez ograničenja dajemo isključivo vođeni kliničkog slikom. To je jedini parametar o kojemu moramo voditi računa i moram priznati da je to iznimno lijepo, rekla je Ervina Bilić, dr. med., specijalist neurolog, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.