"Imamo veliku većinu za podršku Kujundžiću u Saboru"

U srijedu se u Saboru održava rasprava o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Podnositelji su 32 zastupnika u Hrvatskome saboru. Ministar zdravstva Milan Kujundžić nije zabrinut.

- Ovi moji PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni sutra otvaraju medijski i politički prostor, gdje ću ja, koji nisam ništa radio ništa na PR-u i nisam priopćavao hrvatskoj javnosti što smo sve napravili, to ćemo sutra priopćiti javnosti. Zahvaljujem se predsjednicima Mosta Boži Petrovu i SDP-a Davoru Bernardiću što otvaraju veliki medijski prostor Ministarstvu zdravstva i Vladi RH.Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja govorio je raspravi o opozivu u srijedu.

- Vlada je opoziv odgađala više od tri mjeseca, valjda se nadajući da će poboljšati zdravstveni sustav. No problemi iskaču, imamo primjerice samo jedan tim hitne pomoći u Dubrovniku. Što se tiče samog opoziva, znamo kako će to završiti. Osim ako HNS i Milan Bandić ne misle ozbiljno, a to mogu pokazati već kod glasovanja o opozivu. Ja njima "po defaultu" ne vjerujem. Ivan Vrdoljak je mjesecima uvjeravao da ja širim "fake news" i da neće doći do koalicije HDZ-a i HNS-a, a to se dogodilo nakon lokalnih izbora. Tu sam bio dobar prognozer, ali ovoga puta ne bih prognozirao. Ako će doći do prijevremenih izbora, to će biti volja Andreja Plenkovića.

Za Grmoju postoji mogućnost da se paralelno održe predsjednički i parlamentarni izbori.

- Ja da sam Andrej Plenković, ja bih to napravio. To mu je zadnja šansa za kakvo-takvo spašavanje. Mislim da je on svjestan da njegova kandidatkinja gubi predsjedničke izbore, ovo mu je zadnja šansa da sastavi liste te ode na parlamentarne izbore.A predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić komentirao je izjavu HSS-ovog Kreše Beljaka koji je rekao da ima informaciju kako će parlamentarni izbori biti 5. siječnja 2020.

- Mi za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata. Kada HDZ odluči, tada će biti izbori. U četvrtoj godini mandata su svi izbori redovni. HDZ je spreman na sve scenarije. Pripremamo proračun, a za 20ak dana ćemo usvojiti proračun za sljedeću godinu. Usvojit ćemo rebalans, poreznu reformu. Nastavljamo s našim smjerom, a to je stabilnost Hrvatske, što dovodi do svake druge stabilnosti. Nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnuta pokušajima destabilizacije. Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore. No, mi radimo na tome da odradimo mandat do kraja.


 
Prokomentirao je i ocjene da bi za Plenkovića bila dobra opcija vezanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

- O tome u stranci nismo razgovarali. Mi ćemo u stranci odlučiti koje je najbolje vrijeme za izbore. Očekuje nas puno važnih odluka. Tu je mirovinska reforma, rasprava o ministru Kujundžiću, godišnje izvješće Vlade te porezna reforma, rebalans...Želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti. Mi taj posao želimo odraditi onako kako smo zamislili da je najbolje za Hrvatsku.

Bačić dodaje da će velika većina podržati ministra Kujundžića i izvješće Vlade.