Plenković najavio povećanje plaća od 6,12% državnim i javnim službenicima

Premijer Andrej Plenković najavio je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, i to u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

-
Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje, i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova, rekao je premijer u Saboru i poručio kako je Vlada otvorena za dijalog sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama nagomilavane probleme koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

- Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, naglasio je Andrej Plenković

Podsjetio je kako je njegova vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto.Pohvalio se i povećanjem mirovina. Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je. - Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada, istaknuo je te izrazio razumijevanje za nestrpljenje zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući  njihovo stajalište da bi plaće trebale biti još veće.

- Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan, kazao je  premijer.

Inače, sindikati će u 13.15 održati izvanrednu konferenciju za medije, a nakon što je premijer Plenković najavio povišicu plaća u javnom sektoru.

Majetić: Povećavaju se troškovi proračuna, a reformi i dalje nema

Odmah se oglasio i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić koji je ocijenio da je najavljeno povećanje osnovice plaća od 6,2 posto za državne i javne službenike rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

- Stav poslodavaca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje, istaknuo je Majetić. Napominje i kako poslodavci ne misle da su plaće velike.

- Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali i da se se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija - i zdravstva i obrazovanja i javne uprave te vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća, rekao je.

Premijerovo izvješće

Premijer je rekao kako će izvješće predstaviti u četiri stupa - pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu.

- Hrvatska mora ići u korak s naprednim članicama Europske unije, poručio je Plenković dodajući kako je u vrijeme njegova dolaska na vlast društvo bilo polarizirano, a spomenuo je i krizu u Agrokoru.

Kaže kako Vlada štiti manjinska prava, što smatra civilizacijskim imperativom.

- Kao Vlada koja rješava brojne probleme svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače, pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Onima koji se trude pronaći problem ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku. Za razliku od njih, mi vođeni domoljubljem, gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala. Zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. Njegujući našu kulturu, tradiciju, vjeru, obiteljske vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva, poručio je predsjednik Vlade.
Plenković je istaknuo da je neovisnost pravosuđa ustavno načelo koje njegova vlada poštuje.

- Istodobno, neovisnost pravosuđa ne isključuje odgovornost za odluke koje donose, rekao je te najavio kako će se učinkovitost pravosuđa poboljšati revidiranjem pojedinih pravnih instituta.
Premijer se pohvalio i rastom broja zaposlenih koji je u srpnju dosegnuo milijun i 578 tisuća. To je najveći broj zaposlenih u Hrvatskoj od neovisnosti. U samo tri godine stvoreno je 103 tisuće radnih mjesta, istaknuo je.Plenković je najavio da će Vlada nastaviti raditi na ravnomjernom razvoju zemlje i iznio podatak da su lokalni proračuni povećani za gotovo 20 posto, odnosno za više od dvije milijarde kuna.

- Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i ustupanjem svih prihoda od poreza na dohodak lokalni proračuni su u prvoj godini povećani za 18,4 posto, odnosno preko dvije milijarde kuna, istaknuo je.

Osim toga, u prvih devet mjeseci ove godine lokalni prihodi po ovoj osnovi rastu dodatnih devet posto, odnosno 900 milijuna kuna, kazao je i najavio da će nastaviti raditi na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji Hrvatske. Tome je pridonijelo, dodao je, deset sjednica Vlade koje su održane diljem Hrvatske i na kojima je u korist razvoja tih županija, gradova i općina ugovoreno projekata vrijednih ukupno 25,6 milijardi kuna.

Nagovijestio je također intenziviranje rješavanja 2300 zaprimljenih zahtjeva kojima gradovi i općine traže određenu državnu imovinu radi razvoja svojih projekata visoke financijske vrijednosti. Srednjoročni ekonomski potencijal te
mjere procjenjuje se na pet milijardi  kuna, rekao je.

Plenković je u govoru poručio i kako birokratizirana javna uprava odlazi u povijest jer Vlada gradi učinkovitu i digitaliziranu upravu na usluzi građanima. Također, više od 200 poslova državne uprave, koje su prije obavljali uredi državne uprave u županijama, povjereno je županijama, čime je ukinuto 20 tijela državne uprave, a broj službenika smanjen za 2500. Na inicijativu Vlade, istaknuo je Plenković , od početka mandata doneseno je 585 zakona.

Rasprava klubova o izvješću premijera

Raprava klubova o izvješću premijera počela je stankom koju su radi konzultacija zatražili Most i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović. Čelnici SDP-a i Mosta Davor Bernardić i Božo Petrov iznijeli su potpuno drukčije viđenje na prošlu, ali i tri protekle godine rada Vlade od onoga koje je u godišnjem izvješću u Saboru iznio premijer Andrej Plenković, a tvrdnje oporbe odbacio je HDZ-ovac Branko Bačić.

Oporba je prozvala Vladu da se bavi manje važnim pitanjima poput datuma praznika, dok se, ističu, mladi iseljavaju iz zemlje. Prozivaju ih i za političku trgovinu.

SDP-ovac Davor Bernardić kaže da Hrvatskoj treba novi početak. 

- Hrvatskoj treba red i povjerenje. Red i povjerenje su preduvjet rasta, razvoja i uspjeha. Ja i dalje vjerujem da je Hrvatska zemlja koja ima velik potencijal i šansu za uspjeh, ali samo ako je vode ljudi koji su joj spremni služiti, a ne oni koji se od nje bogate i koji je pljačkaju, poručio je Bernardić.  Na premijerovo nabrajanje uspjeha Božo Petrov odgovorio je podsjećanjem na probleme i postavljanjem pitanje - do kad će trajati agonija ove vlade. 

- Umjesto istinskih reformi, afirmirali ste političku trgovinu kao dio javnog diskursa. Na Trgu svetog Maka imamo reality show, to je dojam po kojem će ova vlada ostati upamćena, kaže Petrov i zaključuje da je riječ o krizi Vlade, čiji mandat naziva propuštenim vremenom.Oporbene tvrdnje odlučno odbacuje Branko Bačić (HDZ). Kaže da je premijerova najava o rastu plaća državnim službenicima i namještenicima "očito iznenadila Bernadrića i Petrova, pa su svoje pripremljene govore morali baciti, radi čega su smušeno nastupili u sabornici".

Bačić je apostrofirao niz pozitivnih pokazatelja u društvu koje je iznio premijer dodajući kako će država kao poslodavac u četiri godine aktualne Vlade svojim zaposlenicima ukupno povećati plaće za oko 22 posto. To dovoljno govori o uspješnosti, sposobnosti, reformskom kapacitetu i znaju ove vlade, naglašava šef HDZ-ova kluba.Idući je za govornicu izašao predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je rekao kako je slušajući premijerovo izvješće pomislio da on daje izvješće o radu oporbene vlade ili da je u pitanju izvješće premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske.

- No onda sam shvatio, ovo je bilo izvješće o radu predsjednice Republike koja je u svom inauguracijskom govoru obećala da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a iz ovog izvješća je razvidno da je to danas tako, rekao je Beljak.  Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI) kaže kako se ne može reći da je sve loše, ali nakon tri godine mandata Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti. "Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 - 20 godina unaprijed", kazao je.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat. "On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka", kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće "predizbornim govorom" u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov "kako namamiti koalicijske partnere". Zanima je i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima jer je očito želio postići da se govori da je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezina kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. "Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi - i to pozdravljamo", kazao je.

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.Premijer Andrej Plenković izjavio je u Hrvatskom saboru, u završnoj riječi nakon reakcija klubova zastupnika na njegovo izvješće o radu Vlade, da je potrebno raditi na pouzdanosti, učinkovitosti i neovisnosti pravosuđa. Kazao je i da je najmanje zadovoljan zbog postojanja polarizacije u društvu. Naglasio je da je Hrvatska u posljednjih 30 godina riješila sve strateške zadaće i da ni u jednom segmentu ne ide nazad.

Premijer smatra i da je potrebno mijenjati društvenu klimu i ozračje, jer, kako kaže, ne prevladava samo pesimizam i negativa. Realna situacija nešto je drugačija, dodao je.