Plenković: Vlada ima ideje za prosvjetare koje bi mogle biti dobre

Štrajk u školama unio je nemir u vladajuću koaliciju. Nakon HNS-a, strelicu je jučer ispalio i Milan Bandić i poručio kako njegov klub u Saboru neće podržati Vladu ako ne poveća plaće učiteljima. Uoči sutrašnje sjednice Sabora i u petak izglasavanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, večeras se sastao Klub zastupnika HDZ-a.

- Kalkulacije o prijevremenim izborima
- Štrajk u školama podigao tenzije između HDZ-a i HNS-a
- Bandić dao ultimatum Plenkoviću!

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja novinara uoči početka kluba, a vezano za štrajk u školama kazao je kako će se razgovarati te da "ucjena nema, a rješenja ima". Dodao je kako Vlada ima neke ideje za koje misli da bi mogle biti dobre, ali nije objasnio kakve konkretno. "Nije ništa tako dramatično, odgovorio je premijer na pitanje novinara može li pasti koalicija na ovom pitanju. Ponovio je kako ne vidi nikakve razloge za štrajk.

Vezano za izbore, javlja novinarka Dajana Šošić - razmotrit će se sve opcije. U HDZ-u je sve manje strpljenja za ultimatume partnera. Premijer ponavlja kako ne može dati više od onog što ima u blagajni te kako mora voditi računa o održivosti proračuna. No bez HNS-a i Kluba Milana Bandića ukoliko bi se tog naputka Bandića držali svi njegovi zastupnici nema ni parlamentarne većine.

Stoga se sve glasnije spominje mogućnosti prijevremenih izbora. Već se kalkulira kako bi se oni održali na drugi krug predsjedničkih izbora. HDZ i premijer šalju poruku "radimo na tome da odradimo mandat do kraja" ali partnerima poručuju kako su spremni i na izbore ako utvrde da je to najbolje rješenje. Vezano za izbore premijer će svakako u obzir uzeti i činjenicu hrvatskog predsjednja Vijećem EU-a u prvoj polovini iduće godine.

U petak je u Saboru glasovanje o opozivu Milanu Kujundžiću. To je prva stepenica da se demonstira da parlamentarna većina postoji. To bi, vjeruju u HDZ-u trebalo proći bez nekih većih problema. No ključno što slijedi je usvanjanje proračuna na kojemu se lome koplja.