Putin pozvao Erdogana na razgovore, što je on i prihvatio

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski sa svojim turskim kolegom Tayypom Erdoganom o Siriji i pozvao ga u posjet Rusiji u idućih nekoliko dana, priopćio je Kremlj u utorak navečer.

Kremlj je rekao da su se u telefonskom razgovoru Putin i Erdogan dogovorili da se mora osigurati teritorijalna cjelovitost Sirije.

- Vladimir Putin pozvao je Tayypa Erdogana da dođe u Rusiju u radni posjet u idućih nekoliko dana. Poziv je prihvaćen, priopćio je Kremlj.

Dvojica čelnika razgovarala su i o potrebi da se izbjegne mogući sukob između turske i sirijske vojske, navodi se u priopćenju.

Turska je počela napad na sirijske Kurde na sjeveroistoku Sirije u srijedu, nakon što je Trump objavio da će se američki vojnici povući iz pograničnog područja.

Napad turskih snaga otad se proširio i izazvao masovno raseljavanje stanovništva, u Erdoganovu pokušaju da iskorijeni Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

Turska tvrdi da su sirijski Kurdi povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), kurdskom pobunjeničkom skupinom u Turskoj.

Pokretanjem vojne operacije na kurdsku miliciju na sjeveroistoku Sirije, Turska je gurnula Kurde u ruke režima u Damasku, saveznika Moskve, koja je posredovala u dogovoru Kurda i sirijske vlade koja bi ih trebala zaštititi od turskih snaga.

Izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku te zemlje neprihvatljiva i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju.