Vlada povukla izmjene ZOR-a, reakcije HUP-a i sindikata

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici odlučila povući iz procedure u Hrvatskome saboru nekoliko zakonskih prijedloga.

Povučen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, sve s Konačnim prijedlogom zakona. 

Zakonske prijedloge Vlada će dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, izvijestili su u srijedu iz Vlade.

Plenković: Ne radi se o kapitulaciji

Premijer Andrej Plenković dolazeći na sjednicu Sabora nije mogao izbjeći novinarska pitanja. Na pitaje znači li povlačenje prijedloga ZOR-a iz procedure kapitulaciju pred poslodavcima odgovorio je niječno poručivši da se u Vladi samo žele još malo konzultirati oko tog zakona. Na pitanje novinara u čiju će korist ZOR biti izmijenjen - poslodavaca ili sindikata - premijer je odgovorio - u korist građana RH.

HUP zbog povlačenja otkazao presicu

Nakon najave iz Vlade o povlačenju Zakona o radu kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovunu sa 65 godina - Hrvatska udruga poslodavaca izvijestila je da otkazuje, odnosno odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas u 10 sati. Poručili su kako očekuju nove informacije. 

SSSH pozdravlja povlačenje izmjena šest mirovinsko-radnih zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravio je odluku Vlade o povlačenju šest mirovinsko-radnih zakona iz hitne procedure, kao i najavu da će te zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru. SSSH u priopćenju ističe da je pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja za ostvarivanje dogovorenih ciljeva potrebno razmotriti i samu opravdanost zakonske norme o automatskom prekidu radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu.

Naime, u većini zemalja članica EU-a ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, dok se u nekima, poput Poljske, Austrije i Slovenije to čak smatra izravnom diskriminacijom radnika na osnovu dobi. Želimo vjerovati kako je Vlada ovako postupila pod "teretom argumenata", odnosno da je spremna buduće propise donositi i mijenjati kroz dijalog, jer samo takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost, poručuje SSSH.

Sever: Izlazimo na ulicu ako se bude otezalo sa izmjenama ZOR-a

Komentirajući povlačenje paketa zakona vezanih za produljenje radnoga vijeka, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever ističe da je Vlada to učinila pod utjecajem poslodavaca, iako su i sindikati smatrali da je potrebno provesti raspravu o tom zakonskom paketu kako bi se sagledao njihov utjecaj.
Simptomatično mu je da su o povlačenju zakona prvi doznali poslodavci, jer je HUP jutros o tome izvijestio javnost, dok sindikati o tom potezu Vlade nisu bili obavješteni. Poslodavci su, kaže, postigli dogovor o tome iza kulisa, bez sindikata.

Sever očekuje da će poslodavci vjerojatno pokušati sada postići i neke druge izmjene u Zakona o radu, koje ih već godinama "žuljaju", poput pitanja radnog vrijeme, otpremnina i olakšavanja otpuštanja radnika, ali sindikati to neće prihvatiti.  Podsjeća da su u hitnoj proceduri ostale izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a ako i one budu povučene sindikati će organizirati prosvjede na ulicama jer je upravo u izmjenama tog zakona vraćanje granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života, što je bio glavni zahtjev referendumske inicijative "67 je previše", koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa.

Maras: Nije uobičajeno

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati. Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, uzvratila je kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i HUP-om.

- Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice, primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP). Vladin potez 'brani' Ante Babić (HDZ) i ističe da su "okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima".