Grčić i Bačić o tri godine rada Vlade

Govoreći o radu Vlade u trećoj godini mandata premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je to bila godina u kojoj je očuvana politička stabilnost i učvršćen gospodarski rast, ali i nastavljeno s poreznim rasterećivanjem i strukturnim reformama. Sa saborske govornice najavio je i povećanje plaća u 2020. od 6,12% svim državnim i javnim službenicima. Riječ je o povećanju osnovice. Zbog toga se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod, kako je bilo planirano. 

Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, kazao je da ova Vlada nije stabilna. Svjedočimo o vrlo izraženoj političkoj nestabilnosti koja je umalo završila izvanrednim izborima. "Da li će do njih doći, to ćemo tek vidjeti", kazao je.

Vidjelo se i da se premijer i četiri godine nakon što je HDZ preuzeo vlast i dalje poziva na SDP-ovu vladu, s nikakvim argumentima.

- Mi smo 2015. godinu završili s 2,4% gospodarskog rasta. HDZ-ova vlada u smjernicama gospodarske politike za iduće dvije godine projicira 2,4% gospodarskog rasta. Dakle, mogli bismo zaključiti da se u protekle godine nismo pomaknuli niti promila. Dobra vijest je da imamo rast, ali loša da je izuzetno nizak i da gospodarstvo usporava. Dobra vijest je da se koliko toliko držimo jer građani više troše, ali je loša vijest da industrija pada i izvoz. Opet ćemo se naći u nekoj lošoj situaciji ako se to tako nastavi, kaže Grčić.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da puno bolje govore podaci, odnosno brojke koje su egzaktne.

- Činjenica je da sve međunarodne institucije, uključujući i kreditne agencije, Svjetsku banku i EK, govore da je hrvatsko gospodarstvo stabilno i da rastemo iznad prosjeka Europske unije. Rast BDP-a po glavi stanovnika porastao je s 10.400 na 11.500 u tri godine. Povećane su i plaće za 15%, mirovine za 12%, minimalna plaća za 20%. Nikad veći broj zaposlenih u Hrvatskoj nije bio i nikad manji nezaposlenih, kazao je Bačić. 

Napominje da se iz tih podataka može reći da Vlada zna, da je sposobna i da je reformska. 

- To je ono što hrvatskim građanima treba. Odnosno, trebaju Vladu koja im donosi bolji život i bolji standard. Stoga se s pravom postavlja pitanje je li važnija ova percepcija koju pokušava proturiti SDP i oporba ili su pak važniji podaci, odnosno brojke s kojima nastupamo u javnosti, kazao je Bačić.

Grčić se nadovezuje i kaže da nema boljeg pokazatelja od stope rasta. 

- Ja nisam govorio o percepciji već podacima, rekao je Grčić te je opet spomenuo 2,4% gospodarskog rasta kojega je imao SDP i kojega ova Vlada planira za 2020. godinu. 

Osvrćući se na izjavu premijera o tome da je u Hrvatskoj negativno ozračje, Bačić kaže da "nije sve crno-bijelo".

- Svakog dana imamo potrebu za novim zapošljavanjem i podizanjem plaća, a to govori o optimizmu kod građana Hrvatske, kazao je.

Grčić se dotaknuo poslovnog optimizma i rekao da je u prošloj godini privatni sektor u Hrvatskoj investirao samo 24 mlrd. kn, a da je u neka dobra vremena to bilo između 60 i 70 mlrd. kn.