Juncker i Johnson: Imamo dogovor, nema potrebe za prolongiranjem

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su pismeni dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson. Ipak, sporazumni brexit suočava se s još nizom prepreka.

- Reakcije hrvatskih političara na brexit
-
Merkel vjeruje u mogućnost sporazuma
- Plenković na summitu čelnika EU-a
- Brexit dogovoren o svim otvorenim pitanjima, osim o PDV-u?

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a koji se održava u četvrtak i petak.  Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson izvijestili su o dogovoru.

- Imamo dogovor. Ne postoji nikakva potreba za daljnjim prolonigranjem. Ovo je pošten, balansiran dogovor. On štiti prava naših građana te mir i sigurnost u Irskoj. Ovo nije sporazum o nama, već o ljudima. Nastavljamo s razgovorima o budućnim odnosima čim se dogovor ratificira. Dogovor ću večeras predstaviti čelnicima zemalja EU-a. Naravno, parlamenti imaju završnu riječ. Moram na kraju zahvaliti tebi, Borise, na sjajnim odnosima posljednjih tjedana, izjavio je predsjednik Europske komisije.

- Mislim da je dogovor jako dobra stvar i za EU i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovo je pošten dogovor i odraz velikog posla koji je napravljen. Za nas u Velikoj Britaniji ovaj dogovor znači da imamo pravi brexit koji ispunjava naše ciljeve te da napuštamo EU 31. listopada. Mi možemo sada sami donositi odluke o budućnosti, zakonima, granicama, novcu i kako ćemo voditi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Johnson je također pozvao sve u britanskom parlamentu da podrže ovaj sporazum na glasovanju u subotu.

Potom je rekao da se raduje budućim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, na što je Juncker replicirao.

- Sretan sam zbog dogovora, ali sam žalostan zbog brexita, rekao je te potom završio konferenciju, bez mogućnosti postavljanja pitanja.Barnier: Uvjeren sam da ćemo sporazum ratificirati do 31. listopada

Nedugo nakon objave informacije o dogovoru, i glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier održao je konferenciju za novinare.

- Došli smo do dogovora o organiziranom izlasku Velike Britanije iz Europske unije te do nacrta budućih odnosa. Ovo je rezultat intenzivnih dogovora dviju pregovaračkih strana. Zahvaljujem svima na požrtvovnosti i profesionalizmu. Ovo je sporazum za građane Europske unije i Velike Britanije te će oni ostati naš prioritet. Prava građana bit će zajamčena na održivim osnovama. 

Za Veliku Britaniju nasporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.

Prema novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

- EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Također, Barnier je uvjeren da sporazum može biti ratificiran u Europskom parlamentu do 31. listopada.

- Uvjeren sam zato što smo zajednički, EU i Velika Britanija, postigli dogovor.Što slijedi? 

Ovoga četvrtak postignut je dogovor na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu. Britanski parlament glasovat će o ovom prijedlogu u subotu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. 

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

Također, veliko je pitanje ima li Boris Johnson većinu ili će sve završiti kao u slučaju Therese May.

DUP neće podržati postignuti kompromis?

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova, no za sada to nije izgledno.

"Ovakvim sporazumom nacionalni resursi doći će u američke ruke"

Jeremy Corbyn, čelnik Laburista, žestoko je kritizirao postignuti dogovor istaknuvši da je Boris Johnson gore ispregovarao nego Theresa May.

- Dogovor nije ono što smo očekivali. Dovest će do stvaranja granica u Irskom moru između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Postoji i opasnost da će se naši nacionalni resursi prepustiti američkim tvrtkama. Nesretni smo zbog ovakvog sporazuma, a kako sada stvari stoje, glasovat ćemo protiv njega. Naš cilj mora biti zaštiti naše ekonomske sporazume s Europskom unijom jer je više od pola našeg izvoza usmjereno upravo na njih.

Oštre reakcije iz Škotske

Čelnica škotskog SNP-a Nicola Sturgeon kaže da sporazum nije dobar za Škotsku.

- Dok ne znamo kakav će biti rezultat glasovanja o dogovoru, jedno je sigurno. Ovo bi izbacilo Škotsku iz Europske unije s jedinstvenog tržišta što je suprotno volji škotskog naroda, ističe Sturgeon.

Stručnjaci analiziraju i postavljaju pitanje. Hoće li se Škotska postaviti poput Sjeverne Irske te isto zatražiti posebne odnose s Velikom Britanijom?

Irski premijer zadovoljan

Irski premijer Leo Varadkar kaže kako je sporazum o brexitu koji su postigli Europska unija i britanski premijer Boris Johnson dobar i za Republiku Irsku i Sjevernu Irsku.

- Imamo sporazum o brexitu koji omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da napusti Europsku uniju na uredan način, napisao je irski premijer na svom Twitter profilu.