Juncker, Tusk, Plenković i Grabar-Kitarović kritizirali blokiranje pregovora

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je "povijesnom pogreškom" izostanak dogovora EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio im je da ne odustanu jer su one svoju zadaću odradile, ali Bruxelles nije. Hrvatski premijer Andrej Plenković također je izrazio žaljenje zbog izostanka dogovora.

Tusk je istaknuo da će EU o proširenju ponovno raspravljati u svibnju 2020. "Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a". 

Sve države osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, a manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije države razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora.

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će predložiti novu raspravu o početku pregovora dviju država s EU u studenom.Plenković: Pogrešno je nedonošenje odluke o otvaranju pregovora

Hrvatska je također izrazila žaljenje zbog izostanka dogovora. Premijer Andrej Plenković ocijenio je kao "naivnu i nerealnu" ideju, koja se pojavila tijekom sinoćnje rasprave, da se Europsku komisiju zaduži da u siječnju predloži reformu cijeloga procesa proširenja. Plenković je rekao da je to nerealno zbog kratkoće vremena, budući da će nova Komisija preuzeti dužnost kasnije nego što je trebala, a onda slijede božićni i novogodišnji blagdani.

Plenković je naglasio da se čuo s makedoniskim premijerom Zoranom Zaevom.

- Vidjet ćete dinamiku koja će se uskoro događati u Skopju. Mogu slobodno reći da je pogrešno nedonošenje odluke o otvaranju pregovora, kazao je.

Plenković je potom spomenuo da je danas točno 2096 dana da Srbija pregovara s EU.

- Hrvatska je, u tom vremenu od 2096 dana, i počela i zatvorila sve pregovore. To nije proces koji će biti gotov sutra ili prekosutra, već će s ovako postroženom metodologijom pregovora, biti još zahtjevniji , teži s puno više filtera. Ovo što je bilo jučer bio je indikator pozicija nekih država, ali sada moramo graditi konsenzus. Rasprava je bila dugačka i jako otvorena. Sad bar znamo što koga muči, izjavio je Plenković.

Grabar-Kitarović: Blokiranje Sjeverne Makedonije i Albanije na putu u EU je obeshrabrujuće

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je izrazila žaljenje što članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Jako mi je žao što nije postignut konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Potrebni su pozitivni signali i vizija, a ne obeshrabrenje, tvitala je Grabar-Kitarović.Paro: Vrata za proširenje ostala su malo odškrinuta 

Brexit je bio lakši dio teme summita u Bruxellesu od otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, jer je zapravo samo trebalo postići suglasnost oko sporazuma oko kojega su se već složili pregovarači na stručnoj razini - i britanski i europski, kazala je HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro za središnji Dnevnik HRT-a.

Mnogi su otvoreno pokazali razočarenje, a mnogi i zabrinutost. Hrvatski premijer Andrej Plenković upozorio je na događaje koji bi se uskoro mogli dogoditi u Sjevernoj Makedoniji. Postoji bojazan da bi ova odluka mogla uzdrmati stabilnost makedonske vlade i općenito smanjiti proreformske politike i proeuropsko raspoloženje u cijeloj regiji. Jedini mali ispravak učinjen je večeras jednom rečenicom u jednom dokumentu - da će se čelnici EU-a vratiti temi proširenja prije zagrebačkog summita. Vrata za proširenje ostala su malo odškrinuta, kazala je Paro.
U Europskom parlamentu zapelo formiranje nove Europske komisije 

Formiranje nove Europske komisije zapelo je u Europskom parlamentu nakon što je dvoje kandidata iz Mađarske i Rumunjske otpalo i prije saslušanja pred nadležnim odborima jer je Odbor za pravna pitanja ustanovio da su u sukobu interesa. Na saslušanju je otpala francuska kandidatkinja Sylvie Goulard, bliska suradnica predsjednika Macrona. Nova Komisija trebala je preuzeti dužnost 1. studenoga, ali sada to više nije moguće pa će se to vjerojatno dogoditi 1. prosinca.