Bjelovarska Udruga za autizam vapi za potporom

Bjelovarska Udruga za autizam postoji 6 godina i jedina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pruža potporu djeci i mladima s autizmom i njihovim obiteljima. No, bori se za opstanak jer, za razliku od Centara za autizam u velikim gradovima, nema sustavnu potporu države. Opet priprema i humanitarnu akciju.

Kreativne radionice, kineziterapija, igra i zabava, ali i dijeljenje loših trenutaka - tako radi poludnevni boravak bjelovarske Udruge za autizam. Trenutačno ga koristi 10-ero djece i mladih.

Znači nam puno i puno nam znače naše djelatnice, voljele bi da ostanu ovdje, kaže Zvjezdana Vereš, majka, Udruga za autizam Bjelovar.

Ovaj zahtjevan posao rade Marija i Vedrana, jedna učiteljica razredne nastave, druga kineziterapeutkinja - za neto plaću ne veću od tri i pol tisuće kuna.

Ovo se ne radi za novce. Želite svejedno ostati i da udruga opstane? Naravno, jer ja i Vedrana imamo mogućnost ostat ili otić, a ovi roditelji i ova djeca nemaju tu mogućnost, rekla je Marija Bušurelo, Udruga za autizam Bjelovar.

I što je najvažnije, stekle su povjerenje djece i roditelja. No, Udruga ima novca za njihove plaće samo do kraja godine. Djelomično ih financira Grad Bjelovar, za ostatak se snalaze putem projekata i uz pomoć dobrotvora. Vape za sustavnom potporom.

Ja bih upitala i ministarstva, vlasti koja su odgovorna, što s tom našom djecom? Mi ne živimo u Zg i ne radimo u Zg ili Rijeci, Osijeku koji imaju Centre za autizam. Sustav mora djelovati brže, mora djelovati na razini cijele Hrvatske, ističe Suzana Jurić, predsjednica Udruge za autizam Bjelovar.

Od Ministarstva za demografiju, primjerice, još nema odgovora je li Udruga prošla na natječaju za jednokratne potpore zatvorenom u srpnju. Borba za opstanak se nastavlja. Udruga za autizam sutra prije podne na bjelovarskom korzu prodavat će svoje i donirane rukotvorine. Svaka je pomoć dobrodošla.