Milanović: Ako budem izabran za predsjednika, bit ću prijatelj premijeru

SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović rekao je u petak u Tinjanu da će, ako bude izabran za predsjednika, premijeru Plenkoviću biti prijatelj, a "ne perfidan jer zna bolje od Škore i Grabar-Kitarović kako on funkcionira".

- Hoće li to biti ljudima dovoljan razlog da me izaberu, ostaje da se vidi. Ja ću se boriti i dokazivati, imam veliko iskustvo, dobre namjere, te imam potrebu da doprinesem boljitku zemlje, poručio je Zoran Milanović.

Prilikom posjeta 13. sajmu pršuta novinarima je izjavio kako je potpora IDS-a njegovoj kandidaturi iznimno važna te da je ta priča o odnosima s IDS-om odavno apsolvirana. 

- Realno gledajući, bilo je nesporazuma s meni bliskim ljudima u Istri, ali nisam se nikad ni s kim u životu posvadio toliko da ne bih razgovarao. S IDS-om je sve bilo u najboljem redu, ja sam se 2016. godine izmaknuo iz politike, premda me IDS i tada podržao za premijera. U međuvremenu nisam ništa radio u politici da bi se nešto promijenilo na bolje ili na gore. Ta priča s IDS-om je odavno apsolvirana i već danas ću se sastati s čelnicima te stranke, rekao je Milanović i dodao kako između IDS-a i HDZ-a uvijek bira IDS.

- IDS-ova potpora mojoj kandidaturi meni je jako važna, ovdje zbrajam prijatelje, a drugdje izbjegavam neprijatelje i radim na tome da ih bude što manje. Nažalost, ne možeš biti bez neprijatelja u politici ako imaš bilo kakvu konfiguraciju ili karakter, odnosno ako nisi mrtvo puhalo, čovjek bez sadržaja i bilo kakve supstance. Ako nisi takav, onda moraš imati ljude koji te ne vole, rekao je Zoran Milanović.

Milanović: Predsjednica se boji debate

Govoreći o pozivu na debatu koji je uputio aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, istaknuo je kako se ona očito boji toga.

- Ja sam običan građanin, dok je ona tehnička predsjednica, i ponosan sam na to što sam običan građanin. Nisam ponikao iz ničijeg kabineta, nisam dodavao papire Sanaderu, niti Račanu, ja sam svoj čovjek. Bio sam predsjednik Vlade i velike stranke i kandidat sam za predsjednika uz podršku SDP-a, HSS-a, IS-a i drugih stranaka. Ta podrška mi puno znači", rekao je Milanović i dodao kako ne voli upotrebljavati riječ sučeljavanje nego debatu jer, kako je rekao, "sučeljavanje ima dosta goveđih konotacija, debata je razgovor, a sučeljavaju se goveda".

- Ako aktualna predsjednica ne želi, neću inzistirati. Uostalom, to sam spomenuo u dva navrata, to nije nikakvo inzistiranje i nakon ovoga ću prestati to spominjati jer, bez obzira što bi neki htjeli predsjedniku prigrabiti poludiktatorske ovlasti, tako da mogu odlučivati o tuđem novcu, protiv čega ću se boriti, građani moraju znati s kim imaju posla, rekao je.

Ocijenio je da se "predsjednica sakrila iza svoje mutne stranke." Kako je ustvrdio, "to je doista mutna stranka, otac zlostavljač hrvatske države i naroda već trideset godina."

- Zbog toga sam ponovno u politici, to ne mogu gledati, opet ću se boriti pa što bude - tko na štitu, tko sa štitom", poručio je Milanović.

Na pitanje novinara kako komentira poruku iz stožera predsjednice Grabar-Kitarović kako je njegov poziv na debatu zapravo potez očajnika, odnosno luzerski potez, Milanović je odgovorio kako je vrijeme da predsjednica sama nešto kaže kako ne bi polemizirao s njezinim uredom.

- Neka se obrati novinarima, u protivnom, ovo nema smisla. Sada se uključio i Škoro premda njega nisam ni spomenuo. No, to se vjerojatno podrazumijeva. Poručujem mu da bude malo pristojniji kada već nema smisla, rekao je.

Kako je ocijenio, s jedne strane imamo tiransku zlostavljačku stranku koja ima svoju predsjednicu, a to je HDZ, a s druge strane je drugi HDZ koji bi htio odlučivati o vašem novcu pored Vlade i Sabora, koji bi htio imenovati ustavne suce, tako da bi danas-sutra, ako se slučajno bude odlučivalo o njegovoj odgovornosti, imao suce, odnosno ljude koji su njegovi prijatelji koji su mu dužni uslugu, poručio je. 

- Ovo je važan trenutak za hrvatsku demokraciju i za stanje duha nacije, da se suprotstavimo jer nas naprosto vode Balkanci. Ovo je borba za normalnu Hrvatsku, zaključio je Milanović.