Prosvjed Raskid7!: Prosvjednici pozvali na reviziju vatikanskih ugovora

Prosvjed Raskid7! u subotu je Zagrebu okupio tristotinjak građana, a sa skupa je pozvano na podržavanje inicijative Pokreta za sekularnu Hrvatsku za revizijom vatikanskih ugovora, koje smatraju štetnima.

-
Po sedmi put govorimo o tome da je država vatikanskim ugovorima potpuno predala i poklonila sebe, a da zauzvrat nije dobila ništa - poručila je iz organizacije Pokreta za sekularnu Hrvatsku Sanja Sarnavka.

Pozivajući na promjenu vatikanskih ugovora ustvrdila je kako bi ih i vjernici i nevjernici trebali pažljivije pročitati.

Organizatori od obnašatelja vlasti traže prestanak prakse netransparentnog dijeljenja novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su povezani, traže obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja, a ne vjerske indoktrinacije.

Traže također i ravnopravnost građana pred zakonom te da mogu uživati slobodu vjerovanja i slobodu od vjerovanja.

Zahtijevaju i strože kažnjavanje svećenika-pedofila.

U ime udruge Protagora Vesna Puhovski poručila je kako se problem revizije vatikanskih ugovora i odvajanja Crkve od države može riješiti samo dijalogom.

- U sekularnom društvu svi su jednakopravni, i nema ovakvih razlika koje su nametnuli vatikanski ugovori, da ljudi koji nisu vjernici financiraju duhovne potrebe vjernika, da se vjera putem odgoja nameće od najranije dobi, i da se pravna regulacija u smislu financijskog izvještavanja na Crkvu ne odnosi - kazala je Puhovski.

Borić: Zašto Crkva nije stala u zaštitu silovane djevojčice

Zagrebačka gradska zastupnica iz stranke Nova ljevica Rada Borić zapitala se kako to da Crkva nije stala u zaštitu djevojčice u slučaju grupnog silovanja u Zadru koje je potreslo Hrvatsku.

- Uvjeravaju nas da je raskid nemoguća misija, želimo poslati poruku da građani Hrvatske žele biti jednakopravni građani, a ne da nam političari i hijerarhija Katoličke crkve, najčešće daleko od očiju javnosti, odlučuju o našim životima - naglasila je Borić, dodavši da više ne žele religijski motiviranu diskriminaciju građana.

U ime stranke Pametno govorio je akademik Vlatko Silobrčić naglasivši da vatikanski ugovori govore suprotno sekularnosti, da je u ugovorima Hrvatska partner koji sve daje, a malo dobiva. Smatra kako Crkva u Hrvatskoj ima poziciju koja je suprotna Ustavu, te da je rješenje svega propitivanje ugovornih obveza i njihovo usklađivanje s realnošću.

Gradski zastupnik Naprijed Hrvatske Renato Petek poručio je kako je Crkva nebrojeno puta dokazala da ne slijedi niti vlastite vrijednosti i nauk te se pita zaslužuju li onda financiranje.

Predsjednička kandidatkinja stranke Radnička fronta Katarina Peović poručila je kako prosvjetni radnici i medicinske sestre Vladi moraju poručiti da laže kad tvrdi da nema financijskih sredstava za povećanjem njihovih plaća.

- Crkvi se daje najmanje milijardu kuna, preko netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave - kazala je Peović, dodavši kako se za razmještaj križa na Hipodromu za stotinjak metara dalo pola milijuna kuna.

Među okupljenima na prosvjedu bila je predsjednička kandidatkinja Starta Dalija Orešković.