Salvinijeva desnica održala skup u Rimu protiv nove vlade

Deseci tisuća pristaša talijanskih desnih oporbenih stranaka, predvođenih Ligom bivšeg potpredsjednika Mattea Salvinija koja je prije dva mjeseca izašla iz vlade, okupilio se u središtu Rimu kako bi prosvjedovala protiv novih vlasti. 

Prosvjednici s talijanskim i zastavama Lige napunili su Trg svetog Ivana, tradicionalnu lokaciju skupova ljevice i sindikata. Salvini i njegovi saveznici govorili su s pozornice ispred goleme pozadine na kojoj je pisalo "Talijanski ponos". 

- Ovo je Italija koja radi i pati, sanja i nada se, rekao je Salvini, bivši ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade u koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Ta koalicija pala je u kolovozu kad je Salvini, ohrabren dobrim rezultatima svoje stranke u anketama, odlučio izaći iz vlade kako bi izazvao prijevremene izbore, nadajući se da će nakon njih postati premijer. No umjesto toga M5S je formirao novu koaliciju s Demokratskom strankom (DP) lijevog centra, ranije svojim najvećim rivalima, čime je Liga gurnuta u oporbu.

- Mi smo ljudi koji su protiv elita i promijenit ćemo povijest ove zemlje, kazao je Salvini i dodao kako je na skup stiglo 200.000 ljudi. Policija procjenjuje kako je došlo oko 50.000 ljudi. Ankete pokazuju da je Liga izgubila dio podrške otkad je Salvini srušio prošlu vladu, no i dalje je najpopularnija stranka s oko 30% birača na svojoj strani. 

Prije Salvinija je na pozornici govorio 83-godišnji bivši premijer Silvio Berlusconi čija stranka Forza Italia proteklih godina gubi podršku.