Madrid još nije odgovorio na poziv Barcelone za pregovore

U Barceloni su i večeras prosvjedi. Madrid još nije odgovorio na zahtjev predsjednika katalonske vlade da odredi već danas datum za pregovore, no oglasio se španjolski ministar unutarnjih poslova koji je doputovao u Kataloniju suočenu s nasilnim prosvjedima i poručio da neće tolerirati nasilje prema policiji. 

- Barcelona: Čak 182 ozlijeđena, 83 privedenih, a kreću novi prosvjedi!

Nakon što je sinoć, u dosad najžešćim prosvjedima bilo 182 ozlijeđenih, u Barcelonu je iz Madrida doputovao španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska.

-
Neću tolerirati agresiju prema policiji. Odgovarajuće ćemo djelovati na na ovaj jako organizirani vandalizam, rekao je Grande-Marlaska na konferenciji za medije u Barceloni. 

- Nasilje nije, niti će ikada biti naša zastava. Niti u Barceloni, niti Tarragoni, Llleidi i Gironi, rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra u javnom obraćanju u Barceloni, spominjući gradove u kojima je došlo do nasilja.

Zatražio je pregovore sa središnjom vladom u Madridu. Španjolski premijer Pedro Sánchez i njegova vlada još se nisu oglasili o tom zahtjevu.

300 policajaca ozlijeđeno, 300 osoba privedeno

- Od ponedjeljka, kada su buknuli prosvjedi u Barceloni i drugim katalonskim gradovima, ozlijeđeno je oko 300 policajaca u teškom nasilju, rekao je ministar i dodao da je od ponedjeljka bilo privedeno 300 osoba.

Neki mediji navode kako su se katalonskim prosvjednicima za nezavisnost priključile anarhističke i ljevičarske skupine iz drugih dijelova Španjolske te Grčke, Francuske, Italije i Njemačke. Grande-Marlaska to nije niti potvrdio niti demantirao. Odbio je otkriti profil uhićenih.

- Evidentno je da postoji radikalno zagovaranje neovisnosti Katalonije. Moguće je da postoje i neki elementi sa strane, odgovorio je i poručio da je situacija pod kontrolom (...) nismo poljuljani. Policija na terenu odgovara proporcionalno situaciji, slijedi međunarodne protokole. Sve demokracije suočavaju se s narušavanjem javnog reda i mira. To smo mogli vidjeti i u Francuskoj i Njemačkoj, kazao je. 

Lijeva skupina mladih Arran pozvala je na nove prosvjede u 18 sati u Barceloni protiv policijskog nasilja i za oslobođenje svih političkih zatvorenika.

Prosvjedi diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna na sjeveroistoku Španjolske, počeli su ponedjeljak nakon što je Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Prosvjednici na ulicama traže primjenu neovisnosti i oslobođenje zatvorenih političara. U petak se u mirnom prosvjedu u središtu Barcelone okupilo 525.000 zagovornika neovisnosti. Na drugom dijelu grada, ispred zgrade španjolske policije, sukobili su se prosvjednici i policija.