Veliki udarac Johnsonu: Što slijedi?

Nakon burne subote u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson sinoć je u Brisel poslao tri pisma. U jednom traži odgodu brexita, na što ga prisiljava jučerašnja odluka parlamenta, u drugom ističe da on nije za odgodu, a treće je popratna zabilješka britanskog veleposlanika pri Europskoj uniji. Da kaos u vezi s brexitom doseže vrhunac, pokazuje i današnje priopćenje britanske vlade da će Uniju napustiti 31. listopada - bez obzira na sve!

- EU će pričekati s odlukom oko brexita
- Odgođeno glasovanje o sporazumu o brexitu


Kada je u rujnu pred policijskim kadetima rekao da će radije umrijeti nego tražiti odgodu brexita, Boris Johnson nije ni sanjao da će Bruxellesu uskoro slati pismo baš takvog sadržaja.

Bruxelles je brexit odgodio već dva puta i neće žuriti s odgovorom. Loptica je na Londonu koji poručuje - brexit će se dogoditi 31. listopada.

- Izlazimo 31. listopada. Imamo i sredstva i mogućnosti za to. Mislim da je raspoloženje javnosti jasno i namjera premijera je čvrsta - uvjerava Michael Gove, kancelar vojvodstva Lancaster s posebnim zaduženjem za brexit.

Oliver Letwin, čiji je amandman omeo premijerov plan, zadovoljan je. Buntovnik s razlogom, kako nazivaju tog bivšeg konzervativca kojeg je Johnson izbacio iz stranke, samo je, kaže, htio osigurati da Johnson ne može provesti brexit bez sporazuma ako se situacija ne promijeni do 31. listopada.

- Stojim uz vladu i glasovat ću za sporazum, kao što sam to učinio i tri puta za Theresu May jer mislim da je to ispravno za zemlju - izaći na uređen način - kaže Letwin.

Uz protivljenje Johnsonovu sporazumu s Unijom laburisti problem sada vide i u njegovim pismima Bruxellsu, a presretan nije ni sam idejni začetnik brexita.

Parlamentarci su jasno jučer poručili da žele vidjeti prijedloge zakona za uređeni brexit prije nego što odluče o cijelom sporazumu. Tako bi se Zakon o sporazumu mogao naći u proceduri u utorak, a prema Johnsonovu planu uskoro bi se glasovalo i o samom sporazumu. Ipak, planovi su jedno, a ishod često drugo kada je o brexitu riječ. Jedno je sigurno - drama se nastavlja.