Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?


Sutra se nastavlja štrajk u školama. Neće raditi osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji. No kako će se štrajk dalje razvijati, hoće li biti plaćen, zabranjen ili će se dogoditi neka treća opcija? Ministar rada Josip Aladrović rekao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Štrajk prosvjetara se nastavlja jer sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12%, u tri maha po 2% (2% + 2% + 2%) u 2020. godini.

Koeficijenti složenosti poslova kamen spoticanja su i za učitelje i za profesore već godinama. Svjesni su i u Vladi da ta Uredba iz 2001. godine različito definira radna mjesta u javnoj i državnoj upravi i zato će angažirati stručnjake koji će izraditi kvalitetan dokument.

No osim nezadovoljstva premijerovom ponudom, školske sindikate muče i neka pitanja. Primjerice hoće li štrajk biti plaćen?
Ministar rada  i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je štrajk rekavši da je Vlada predložila korektnu ponudu. Što se tiče nastavka razgovora sa školskim sindikatima, kaže, ponuda je na stolu, a na upit hoće li ih primiti premijer odgovara kako nije siguran.

A što će se događati sljedećih dana, doznat će se uskoro. Aladrović kaže da je više opcija na stolu.

- Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović.I još jedna opcija:

- Da ne podnesemo nikakav zahtjev i da štrajk bude plaćen, dodao je.

U međuvremenu školski sindikati poslali su Vladi otvoreno pismo u kojem traže da ne obmanjuje javnost govoreći da njezina ponuda ispunjava njihove zahtjeve.