Dok Britanija izlazi, Sjev. Makedoniji i Albaniji upaljeno crveno

Desetak dana prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, situacija se ponovno zakomplicirala nakon što je premijer Boris Johnson s Unijom dogovorio novi sporazum o izlasku. Britanski parlament odgodio je glasovanje o tom sporazumu i prisilio Johnsona da traži odgodu. O tom zahtjevu mora se očitovati svih 27 zemalja članica, stoga se ne isključuje mogućnost novog samita tijekom sljedećeg tjedna. Da je oko Brexita na djelu nered, dokazuje i današnje priopćenje britanske Vlade da će ipak napustiti Europsku uniju 31. listopada.

I dok Britanija odlazi, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji koje u Uniju žele upaljeno je crveno svjetlo. Za sada ništa od otvaranja pristupnih pregovora.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su HDZ-ov europarlamentarni zastupnik Tomislav Sokol te SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović.

- Kad je već do ovoga s Britanijom došlo, EU u tom procesu postavila maksimalno konstruktivno. Dana je maksimalna autonomija i mogućnost Britancima, odnosno Vladi i parlamentu, da odrede žele i na koji način ćele sprovesti Brexit. Nažalost pokazalo se da u Britaniji bolje znaju ono što ne žele nego ono što žele, rekao je Sokol.

- Nije to kaos, to je politički triler. Kako je cijela ta priča s referendumom krenula gdje su stvarno bile dominantne fake news odnosno manipulacije javnim mnijenjem nije onda čudo da se cijela priča dalje razvija na ovakav način. Kako će završiti to ćemo brzo vidjeti. Nisu isključeni ni novi izbori u Velikoj Britaniji gdje bi Brexit bio glavno pitanje a onda parlament odlučiti hoće li ili neće izaći iz EU-a, rekao je Klisović.

S jedne strane Britanija, koja želi izaći, s druge strane Sjeverna Makedonija i Albanija kojima je Unija cilj. No odgođen im je početak pristupnih pregovora. Premijer Andrej Plenković zbog odgode žali.

- I meni je žao što nije došlo do otvaranja pregovora., pogotovo što su napravili velike iskorake i neke političke žrtve sa strane Vlade kako bi se približili EU. Najbolji primjer je Makedonija koja je čak promijenila i ime. Nažalost ovakva situacija nije dobra za vjerodostojnost EU i nije dobro što se u ovom dijelu Europe ostavlja jedno područje ne do kraja definirano, ako hoćete i geopolitički. Mislim da je bitno da tu Europa bude što prisutnija. Naravno, to ne znači da te države trebaju ući pod svaku cijenu, one trebaju zadovoljiti kriterije, ali treba biti prema njima fer i tretirati ih jednako. Nadam se da će stvari krenuti bolje, rekao je Sokol.

- Europa se ponijela neodgovorno do neke mjere. Ako se mene pita postoje li razlozi za ovakvu odluku na strani Sjeverne Makedonije i Albanije ne, ono si ispunile svoj dio. Ali na strani Europe da - to je ustvari artikulirao predsjednik Macron. To govori u kojem je trenutno stanju Europa zbog čega se moramo zabrinuti.