Netanyahu odustao od formiranja nove vlade

Čelnik stranke Likud Benjamin Netanyahu odustao je, zbog nemogućnosti osiguravanja nove većine nakon rujanskih parlamentarnih izbora, od formiranja vlade te će njegov centristički suparnik Benny Gantz dobiti priliku da formira vladu.

Netanyahu
, koji je neprekidno premijer Izraela od 2009., rekao je kako nije uspio sastaviti vladu te će vratiti mandat izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu. Rivlin je kazao kako namjerava dati mandat za sastav vlade Gantzu, čelniku stranke "Plavo-bijelo" (Kahol Lavan).

- U proteklim tjednima učinio sam sve da dovedem Bennyja Gantza za pregovarački stol, da uspostavim vladu nacionalnog jedinstva te da izbjegnem nove izbore, rekao je Netanyahu.

Gantz neće lako osigurati većinu, a ako u tome ne uspije, vjerojatni su novi parlamentarni izbori, treći od travnja 2019. Gantzova stranka u priopćenju je navela kako je "odlučna formirati vladu liberalnog jedinstva".

Zbog optužbi za korupciju koje niječe Netanyahu, koji je ukupno proveo na vlasti 13 godina, izgubio je dio podrške. Gantz, bivši načelnik stožera izraelske vojske, obećao je da neće sudjelovati u radu vlade, čiji je premijer suočen s optužbama.

Likud je na izborima u rujnu osvojio 32 mandata, od ukupno 120, a Gantzova stranka 33.