Miljavac: Napad na Srbe pogurnut jer Hrvatskoj dobro ide

Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima primio predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s Pavlom Miljavcem. Uz premijera na sastanku su bili ministri Davor Božinović, Tomo Medved te državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić.

Na pitanje hoće li Generalski zbor podržati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, odgovorio je Pavao Miljavac.

-
Možemo razgovarati o izborima, zašto ne. Ali već smo rekli da ćemo vidjeti programe i naš će odbor odlučiti koga će podržati. Mi surađujemo s predsjednicom dobro i ona zastupa ono što i mi zastupamo, kazao je.
Medved: Ne zabrinjava nas stanje u Srbiji

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da ga ne zabrinjava najava predsjednika Srbije Aleksandrsa Vučića o dodatnom naoružavanju Srbije te da su se na sastanku s premijerom i predstavnicima Hrvatskoga generalskog zbora osvrnuli na aktualna pitanja u Hrvatskoj, kao i na sigurnosno pitanje.

- Nas to ne zabrinjava. Ozbiljni i odgovorni dužnosnici uvijek analiziraju stanje, ozbiljno ga sagledavaju i imamo odgovor na sva pitanja, odgovorio je Medved novinarima nakon radnog sastanka održanog u Banskim dvorima, na kojemu su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Osim o temama koje se tiču programa i aktivnosti koje provodi Hrvatski generalski zbor (HGZ), razgovarali su o aktualnim temama, sigurnosnim pitanjima, migrantskoj krizi i mjerama koje Vlada provodi na tom području, pitanjima vezanima za Schengen, kao i o spektru aktivnosti koje su usmjerene na podizanje razine u svim sposobnostima. Na sastanku su se dotakli i borbenih zrakoplova, odnosno analize prošlih procesa i traženja rješenja.

Miljavac o Srbiji i BiH: Malo stvari se događa slučajno 

- Htjeli smo vidjeti kako se gleda na sigurnosnu situaciju u okružju. Znate da se prema Hrvatskoj iz nekih zemalja s istoka vodi virtualni rat ili specijalni rat. Nevjerojatno je koliko dugo to traje i kakve se sve nepredvidive izjave, situacije događaju. Imaju svoju vezu. Malo stvari se događa slučajno, ocijenio je predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac, pojasnivši da dijelom govori o Srbiji, a dijelom i o BiH.

Istaknuo je da je premijer rekao da će nastaviti razgovarati na tu temu i da ga HGZ upozori ako još nešto primijete. Dodao je da su hrvatsko predsjedanje EU i uspjesi u Bruxellesu mnogima trn u oku.

- Dobro stojimo i naravno da to treba malo neutralizirati. I onda vam se pojavi neka skupina koja pretuče neke Srbe koji su gledali utakmicu. Nađeš njih, ali ne znaš poveznicu koja ih je gurnula u to, a očito je odnekud došlo. I onda se govori da je hrvatska ustaška država, rekao je Miljavac.

Na pitanje otkuda mu informacija da je netko pogurnuo sukobe, Miljavac je uzvratio da ne mogu sve otkrivati i da imaju svoje izvore.

Rekao je kako s premijerom nisu razgovarali oko ćirilice, ali da razumiju zašto predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ostaje u Vladi. Ipak, njihov je stav da bi Pupovac trebao pripaziti što govori jer izjave kojima se služio ne služe stabilizaciji stanja.

Što se tiče reakcije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u Gradskom vijeću, kada je na pod bacio gradski statut na ćirilici koji mu je dao vijećnik SDSS-a, rekao je da je reagirao emotivno.

- Nije lako biti u tom gradu. Tamo ima ljudi još koji hodaju gradom, a trebali su biti osuđeni, rekao je te ocijenio da treba pričekati novu generaciju za uvođenje ćirilice u Vukovaru, rekao je Miljavac.

Što se tiče odluke Ustavnog suda koji je naložio gradskim vlastima da primijeni statut prema kojemu pripadnici srpske nacionalne manjine imaju puno pravo na upotrebu ćirilice u javnim ustanovama, Miljavac je rekao da je Ustavni sud išao zakonom i dao mogućnost da to Gradsko vijeće donese kada je moguće.

- Nije Gradsko vijeće reklo 'ne, mi to nećemo primijeniti', nego će odlučiti kada je vrijeme za to, poručio je.