Penava o odvojenom školovanju djece u Vukovaru

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da su odvojeni modeli prema kojima se djeca u Vukovaru školuju i pohađaju vrtiće utemeljeni na zakonu, te je pitanje hoće li i kada doći vrijeme da se učine iskoraci i takav model promijeni.

- Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo zaključak


- Odvojeni modeli školovanja, pa i slično, iako nešto mekše stanje u dječjim vrtićima, nisu moj osobni odabir. Po mom bi mišljenju djeca trebala ići zajedno, trebalo bi im biti omogućeno učenje svog jezika, povijesti, kulture o kojoj god da je manjini riječ. No, to bi se trebalo raditi nakon redovitih programa, rekao je Penava nakon obilaska energetski obnovljenog dječjeg vrtića u Borovu naselju. Dodao je da bi se djeca trebala međusobno družiti i dijeliti vrijeme.

U energetsku obnovu vrtića u Borovu naselju uloženo je milijun i pol kuna, od čega je 1,1 milijun osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ostatak Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Do energetske obnove vrtić u Borovu naselju trošio je u zimskim mjesecima za grijanje oko 40.000 kuna mjesečno. Očekuje se da će se nakon energetske obnove troškovi grijanja smanjiti oko 60 posto.

Dječji vrtić u Borovu naselju pohađaju djeca po oba programa, odnosno po hrvatskom i srpskom, pri čemu u kompleksu vrtića imaju odvojene prostorije za svaki od programa.

Penava je na pitanje novinara potvrdio da nakon prošlotjedne burne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o mogućnosti proširivanja opsega osiguranih individualnih prava te proširivanju kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru, nije kontaktirao s premijerom Plenkovićem te da nema povratne informacije o prošlotjednoj sjednici i zaključcima s nje niti s Ustavnog suda.