Potvrda za Schengen veliki uspjeh za Hrvatsku, Slovenija razočarana

Nakon što je Europska komisija utvrdila da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u schengenski prostor, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je to veliki uspjeh te je čestitao svima koji su pridonijeli tom strateški važnom postignuću Hrvatske.

- Veliki uspjeh za Hrvatsku. Ispunili smo tehničke uvjete za Schengen. Posao smo obavili u potpunosti i Europska komisija je to potvrdila. To smo najavili i to smo ostvarili. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dali doprinos ovom velikom i strateški važnom postignuću RH i Vlade RH, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Hrvatski eurozastupnici pozdravljaju odluku EK, slovenskoj neprihvatljivo

Hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP) i Karlo Ressler (HDZ) pozdravili su zeleno svjetlo Komisije Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor, dok slovenska eurozastupnica Tanja Fajon smatra da je to "neprihvatljiva odluka" Junckerove Komisije na odlasku. 

- To je dobra vijest za šengensko područje koje se proteklih šest godina našlo pod udarom različitih okolnosti koje su slabile njegovu svrhu, a to je osigurati slobodno kretanje europskim građanima i potaknuti više europske suradnje i privrženost europskom projektu, rekao je SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula u razgovoru s hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

- Komisija je pokazala na primjeru Hrvatske da je Schengen jedno od najvećih postignuća europskih integracija, smatra Picula. 

Ne vjeruje da će se politička odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor skoro donijeti i podsjeća da Hrvatska mora nastaviti raditi. 

- Priznanje EK osobito je važno za Hrvatsku jer je riječ o relativno maloj zemlji s najdužom vanjskom granicom EU-a i nalazi se u zahtjevnom geografskom okruženju. Pritisak na Hrvatsku nije mali, morat će se znati integrirano nositi s time, ali s današnjim zelenim svjetlom pozitivno je evaluiran dosadašnji rad, dodao je Picula.

- Nije za očekivati da će se odluka donijeti za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, rekao je Picula i dodao da s Hrvatskom u šengenskom prostoru svi dobivaju, pa i Slovenija.  

Karlo Ressler je komentirao napise o kršenju ljudskih prava na granici s BiH na što je ranije upozorila i slovenska eurozastupnica Fajon.

- Drago mi je što Europska komisija nije podlegla neargumentiranim i političkim pritiscima koji su dolazili s više strana te da je odluka donesena na objektivnim kriterijima, rekao je HDZ-ov europarlamentarac. 

- Predstoji nam politička odluka, ali zahvaljujući naporima vlade posljednje tri godine uspjeli smo modernizirati policiju, osigurati još bolju i kvalitetniju zaštitu vanjske granice, ocijenio je Ressler. 

Slovenski premijer ocijenio kako je odluka Europske komisije da je Hrvatska spremna za Schengen "politička"

Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je odluku Europske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Shengen "političkom" te nastavio inzistirati da Hrvatska provede arbitražnu odluku u graničnom sporu sa Slovenijom koju ne priznaje.

- Žalimo što je Europska komisija o tako važnom pitanju kao što je ocjena spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen odlučivala tik pred kraj svoga mandata i donijela političku odluku, rečeno je u Šarecovoj reakciji na odluku komisije u priopćenju iz njegova ureda.

Šarec je rekao kako očekuje da će Hrvatska u nastavku procesa ispuniti tehničke, ali i pravne uvjete za ulazak u Shengen.

- Očekujemo da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen, tehničke i pravne, uključivo i poštovanje vladavine prava, rekao je Šarec u priopćenju u jasnoj aluziji na ono što slovenske vlasti smatraju poštovanjem vladavine prava koja po njima uključuje provedbu odluke o hrvatsko-slovenskoj granici arbitražnog suda kojega je Slovenija prema mišljenju Hrvatske nepovratno kompromitirala.

Erjavec uz osmijeh odbio odgovoriti na pitanje

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec, poznat po kritiziranju službenog Zagreba tijekom spora oko granice, nije htio komentirati je li Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor.

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon je razočarana

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon je razočarana je odlukom Komisije na odlasku. 

- Vrlo rado bismo vidjeli ulazak Hrvatske u šengen, ali nakon ispunjavanja svih uvjeta. Čini se da realnost nije takva. Izvještaji nevladinih organizacija otkrivaju nam što se događa na granici s Bosnom i Hercegovinom, rekla je slovenska eurozastupnica Tanja Fajon hrvatskim i slovenskim novinarima.

- Ovo je neprihvatljiva odluka Jean-Claude Junckera, ustvrdila je.

Bulc: Šest država iz Schengena još ima granične kontrole na unutarnjim granicama

Članica Europske komisije iz Slovenije Violeta Bulc izjavila je da će prije  eventualnog širenja Schengenskog prostora trebati osigurati  djeluje li on u svojoj  cjelini i potpuno.

- Schengenski prostor kakav je danas ne djeluje u svojoj cjelini i još je uvijek šest država koje imaju granične kontrole na unutarnjim granicama Schengena, uključujući i kontrole na slovensko-austrijskoj granici, kazala je Bulc, dodavši kako je na to upozorila i kolege povjerenike na današnjem sastanku Komisije u Strasbourgu.

Slovenska je europovjerenica podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u Schengen biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi suglasnošću svih članica EU-a.

- U našoj stranci smatramo da se radi o političkoj odluci, kazao je predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koalicijski partner premijera  Šareca.

Dodao je kako je odluka u neku ruku iznenađujuća, jednako kao i ona kojom je nedavno "blokiran" početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da je time zabrinut.

Odluka Europske komisije Jeana Claudea Junckera da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za Schengen je "ponešto neuobičajena", ocijenio je predsjednik parlamentanrog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, član demokršćanske Nove Slovenije (NSI).

Što se tiče budućih koraka koje bi Slovenija u vezi s ocjenom Komisije o Hrvatskoj mogla poduzeti, Horvat je kazao da njegova stranka nije za ucjenjivanje Hrvatske međusobnim sporovima jer se tako "ništa ne rješava".

Da bi blokiranje hrvatskog ulaska u Schengen, kad do toga dođe, bilo kontraproduktivno ocijenio je i Matej Vatovec iz stranke Ljevica (L).

- Mi smo vjerojatno jedini koji smo za to da Hrvatska što prije uđe u Schengen. Na taj bi se način riješili granica koja u biti na primjer Istru dijeli na dvije strane i koja na graničnom području oko rijeke Kupe ozbiljno smeta suživotu ljudi koji jedni s drugima žive dulje nego što postoje naše države, kazao je Vatovec.

Tvitom je reagirao i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. Kazao je da njihov "premijer Marjan Šarec pametuje i žali dok Andrej Plenković lobira i djeluje, pa tako danas može slaviti".  
Komisija je Hrvatskoj dala zeleno svjetlo, ali konačnu odluku treba donijeti Europsko vijeće. Osim Hrvatske, pozitivnu evaluaciju za ulazak u šengenski prostor imaju još Bugarska i Rumunjska. Zeleno svjetlo dobile su 2011., ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.