Prosvjetari objavili tko idući štrajka i komentirali poziv predsjedničkim kandidatima

Dvanaesti je dan štrajka prosvjetara. U Zadarskoj županiji štrajkalo je 68,08% zaposlenika, a u Šibensko-kninskoj 91,11%, navodi Sindikat Preporod. 

Školski sindikati su održali konferenciju za novinare ispred Muzeja iluzija u Zagrebu. Time poručuju premijeru da nije određeno ni mjesto ni vrijeme za razgovor vezan uz koeficijente - pa su ga oni simbolično pričekali kod Muzeja iluzija.

- U ponedjeljak nastave neće biti u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, objavili su sindikati.

Dan bez nastave u šibenskim školama protekao je uz jednak odaziv kao i protekla tri puta - kada se štrajkalo u Šibensko-kninskoj županiji. A u štrajku je više od 90% osnovnoškolskih nastavnika, dok je odaziv u srednjim školama 100%-tan. Ravnatelji, pak, upozoravaju - propušteno će se morati nadoknaditi. Sindikalisti su komentirali i reakcije na jučerašnji poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori. Podsjetimo, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec prozvao je jučer predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da iznesu jasan stav o zaostajanju plaća učitelja i profesora. Na to su slijedile reakcije, a među njima i iz Sindikata "Preporod".

- Mi nismo ni za jednu stranku, mi se borimo za obrazovanje. Mi nemamo veze s politikom, naš je cilj obrazovanje i ono ne smije biti talac nijedne politike. Ni jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke s političkim strankama, kazala je danas predstavnica glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.
- Sindikati dobili podršku predsjednice, plan za petak 

Za ponedjeljak je dogovoren sastanak Vlade i sindikata o povećanju osnovice za zaposlene u javnim i državnim službama. Zasad nema najave sastanka na kojem bi se rješavao problem koeficijenata, a dok se on ne riješi - štrajk se neće prekinuti, poručuju školski sindikati. 

Resorna ministrica Blaženka Divjak, kao i ostali iz Vlade, smatra da se povećanje koeficijenata ne može dogovoriti brzo, nego, umjesto toga treba naći kompenzacijsku mjeru koja će zadovoljiti sindikate i zaustaviti štrajk.